Kezdőlap AKTUÁLIS Ki emlékszik még a régi, igazi Túró rudira?

Ki emlékszik még a régi, igazi Túró rudira?

MEGOSZTÁS

Mint ahogyan a többi élelmiszernek, a régi, igazi Túró rudinak is más volt az íze. Valamivel savanykásabb volt, vastagabb volt rajta a csoki réteg és jóval nagyobb volt a mai társainál. Nem is beszélve a csomagolásról.

Anno a rudikat alufóliába csomagolták, aminek a belső része fehér zsírpapír volt, ami rendre átnedvesedett. A csomagoláson már akkor is voltak piros pöttyök.

A Túró rudi története ott kezdődött, hogy a magyar tejipari szakemberek 1954-ben tanulmányi útra indultak az akkori Szovjetúnióba. Egyfajta termékfejlesztési ötletgyűjtés volt ez valójában. Ekkor találkoztak azzal az édességgel, ami erősen megihlette őket.

Az oroszoknak ugyanis volt egy érdekes, túrókrémes, csokival bevont desszertjük, amit ők sziroknak (сырок) neveztek. Ez szögletesebb, kissé laposabb volt és a túró töltelék sokkal lágyabb, krémesebb volt benne, mint a mi Túró rudinké.

Az útról természetesen jelentés készült, ahol ez a termék is említésre került az egyéb látnivalók mellett. A vezetőség felkapta rá a fejét és az erzsébetvárosi tejüzem vezetőjét, Mandeville Rudolfot és legénységét bízta meg azzal, hogy a termékfejlesztéssel foglalkozzon. Ugyan megtévesztő lehet az egybeesés, de nem az ő nevéhez kötődik a termék neve.

A szirok újragondolását 1968-ban kezdték el gyártani a Budapesti Tejipari Vállalatnál, majd gyártotta több tejüzem is országszerte, mint a Szabolcstej mátészalkai tejüzeme és a nagybánhegyesi Zalkatej.

Egyetlen védjegy létezett, amely a Tejipari Vállalatok Trösztjének tulajdona volt. A csomagolás után kapta a Pöttyös nevet és így került forgalomba, mint Túró rudi.

A termék a rendszerváltás után a holland székhelyű Friesland tulajdonába került, amely pl. a Milli mellett kizárólagosan használja a Pöttyös védjegyet is.

tudasfaja.com

loading...