Kezdőlap AKTUÁLIS Kapaszkodj meg: eddig képes életben maradni a vírus a maszkokon!

Kapaszkodj meg: eddig képes életben maradni a vírus a maszkokon!

Kiderült, mennyi ideig marad meg a COVID-19 vírus az egészségügyi maszkokon.

 

Megosztóak a vélemények, vajon hordjuk-e vagy sem a maszkokat a koronavírus elleni védekezéshez. Korábban a Blikk is beszámolt arról, hogy – más álláspontoktól eltérően – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) továbbra sem javasolja a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, illetve nem ápolnak beteg embereket. Vannak azonban olyanok, akik kifejezetten a maszkviselés mellett érvelnek, legyen szó fertőzött vagy egészséges személyekről.

Természetesen önmagában az arcmaszk nem véd száz százalékosan a vírustól. A legtöbbet azzal tehetjük meg a megfelelő védekezéshez, ha lakóhelyünkön maradunk és azt csak a legszükségesebb esetekben hagyjuk el.

Abban az esetben, ha maszkkal az arcunkon elmegyünk otthonról, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a részletekre. Az eldobható maszkokat lehetőség szerint csak egyszer viseljük, míg a moshatókat minél többször fertőtlenítsük – írja a Life.hu a TheLancet orvosi oldal nyomán.

A szaklap kiemeli, hogy a koronavírus képes életben maradni különböző tárgyakon, így magán az arcmaszkon is. Az erről készített tanulmány szerint a vírus akár 7 napon keresztül is kimutatható a maszkokon, emiatt kiemelten fontos azok megfelelő tisztítása.

Forrás

loading...