Kezdőlap AKTUÁLIS Jóval halálosabb egy forgalmas városi utca menti levegő, mint eddig gondolták

Jóval halálosabb egy forgalmas városi utca menti levegő, mint eddig gondolták

Akkor is növeli a halálozás kockázatát a légszennyezettségnek való tartós kitettség, ha a szennyezés mértéke az EU-s egészségügyi határérték alatt van – derül ki az Utrechti Egyetem kutatásából. A Rob Beelen professzor által vezetett kutatócsoport a légszennyezettségnek való kitettség hosszú távú egészségi hatásai vizsgálta 13 európai országban, összesen 367 251 ember adatainak bevonásával.

Az eredmények szerint a szálló por köbméterenkénti koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével 7 százalékkal nő a kockázata annak, hogy valaki meghal a légszennyezettség miatt. A kutatók hangsúlyozták, ez a különbség egy forgalmas városi utca és egy olyan hely között, amely nincs kitéve a közlekedés hatásainak.

A szállópor-koncentráció tekintetében az európai levegőminőségi norma 25 mikrogramm per köbméter, de a vizsgálat szerint a kockázat mértéke már a 15 mikrogrammos érték alatt is jelentős.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

loading...