Kezdőlap AKTUÁLIS Jön az 50.000 forintos érme, amivel fizetni is lehet! Mutatjuk hogy néz...

Jön az 50.000 forintos érme, amivel fizetni is lehet! Mutatjuk hogy néz majd ki!

Idén a Magyar Nemzeti Bank első emlékérméje I. Ulászló király aranyforintja lesz, mely darab a “Középkori magyar aranyforintok” sorozatának hatodik darabja lesz – írja a Pénzcentrum.hu.

Az érmék három változatban jelennek meg, azonos érmeképpel, ugyanakkor különböző névértékekben. Két aranyérme névértéke 50 000 forint lesz, míg a harmadiké, ami egy színesfém ötvözetű darab lesz, 2 000 forinton kerül kibocsátásra.

A grafika mindhárom érmén ugyanaz lesz: a hátlapon Sanctus Ladislaus rex, azaz Szent László király látható, valamint a következő feliratok lesznek olvashatók: “I. ULÁSZLÓ ARANYFORINTJA” és “1440, 1444”.

Ilyen lesz az érmék hátlapja / Fotó: MNB

Az előlapon I. Ulászló címere, a négyelt pajzs kapott helyet, amelynek első mezője a magyar vágások, második mezője Lengyelország, harmadik mezője Litvánia, negyedik mezője pedig a magyar kettős kereszt. A címer mellett helyet kap továbbá egy középkori pénzverő mester, valamint a “MAGYARORSZÁG” felirat is.

A királyi címer került az előlapra / Fotó: MNB

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB erre minden esetben fel is hívja a figyelmet, mivel az ilyen érmék használata zavart okozhat a pénzforgalomban. Ráadásul az évek alatt az értékük is emelkedhet.

loading...