Kezdőlap RECEPTEK FŐÉTELEK Jól esne most egy tócsni? Esetleg te más néven ismered ezt a...

Jól esne most egy tócsni? Esetleg te más néven ismered ezt a finomságot? Ha igen, hogy hívod?

Amikor nagyon éhesen vagyunk, bármilyen finom étel láttán összefut a nyál a szánkban és mi most hirtelen a tócsnira gondoltunk. Arra a finomságra, amit egykor olyan gyakran készített nagyanyánk vagy édesanyánk, jellemzően hétvégén, mert akkor több idő volt a tűzhely mellett állni.

 

Természetesen nem mindenki hívja tócsninak és ez is az egyik szépsége ennek a retró finomságnak, ami olcsó, mégis olyan ízletes, hogy eteti magát.

Te milyen néven ismered?

 

Ezek közül az egyiket valahol mindenképpen használják:

tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka, krumplirósza, krumplifasírt, krumplibaba, bere, prósza, kremzli, matutka, cicege, macesz

Ismersz még más elnevezést is? Oszd meg velünk kommentben!

Mi is a tócsni?

Alapvetően egy reszelt nyers krumpliból, lisztből, némi hagymából, fokhagymából kikevert, sóval és borssal fűszerezett, zsírban aranybarnára kisütött lepényke.

Manapság az egészségtudatosság jegyében persze bármely hozzávalóját lehet helyettesíteni, ettől függetlenül az eredmény ugyanolyan ínycsiklandó lehet.

Sőt, készítheted szalonna hozzáadásával, tejföllel lecsorgatva, esetleg só és bors nélkül, valamilyen édes lekvárral fogyasztva desszertként is.

Te is ennél most egyet vagy többet?

tudasfaja.com

loading...