Kezdőlap AKTUÁLIS Itt vannak az első képek a Hableányról, ahogy kiemelik a Dunából

Itt vannak az első képek a Hableányról, ahogy kiemelik a Dunából

Koncz Márton

Kedden reggel megkezdődött a Hableány kiemelése, frissülő cikkünkből most mindent megtudhat.

A hajót a vízszintre emelték, majd ezt követően a dél-koreai búvárok hatoltak be a Hableányba és hozták fel a holttesteket. Az Index információi szerint a Hableány kapitányát már a kapitányi hídban megtalálhatták.

8:08 – Információink szerint két újabb holttestet találtak a roncsban, hordágyon szállították el őket.

7:51 – Így néz ki most a Dunából kiemelt Hableány!

Fotó: Koncz Márton

7:43 – Folytatódik a Hableány kiemelése. A kapitányi híd után a gépház felé vezető lépcsőt és a mosdót nézik majd át. Ezt követően emelik meg újra a hajót és szivattyúzzák ki a vizet. A hajót négy fázisban fogják megemelni, minden fázisban a búvárok bemennek a hajótestbe, hogy minden munkájuk végzését akadályozó tárgyat eltávolítsanak.

7:37 – Az M1 tudósítása szerint már találtak is egy holttestet a hajóroncsban és a merülőhajóra emeltek.

7: 25 – Már a Margit híd Budára vezető külső sávját is lezárták a rendőrök.

7:19 – Már láthatóvá vált a kapitányi híd teteje, így sikerült úgy megemelni a hajótestet, hogy ne roppanjon szét. A víz kiszivattyúzása nemsokára elkezdődik.

Fotó: Koncz Márton

7:07 – Az M1 tudósításából kiderült, hogy jelenleg 11 ember dolgozik a Clark Ádám úszódarun. A riport elmondása szerint hallani lehetett, ahogy a daru fémsodronyai megfeszülnek, így valószínűleg megkezdődött az emelés. Nem lehet tudni, milyen állapotban van a Hableány, így minél óvatosabban kell kiemelni a vízből. A TEK sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint nem kizárt, hogy emelés közben történik majd valami a hajótesttel, de igyekeznek mindent megtenni, hogy ne roppanjon meg a hajótest.

Fotó: Koncz Márton

6:49 – Az M1 adásából kiderült, elsőkörben az a feladatuk, hogy a hajót kiegyenesítsék, mivel az orral felfelé áll a Duna mélyén. Hamarosan a daruk segítségével fogják megfelelő vízmagasságba emelni a Hableányt. Legelőször a kapitányi hidat vizsgálják majd meg a búvárok, ezután az utastér következik, amit a tűzoltóság búvárai a koreai búvárok segítségével fognak átnézni, de akár ipari búvárok is segédkezhetnek majd.

A hajó kiemelése akár hat órán át is eltarthat, így nincs pontos ütemterv. Akkor fog véget érni az első emelés, mikor az ablak alsó éle vízszintbe kerül. Majd az utastéri ablakokat próbálják meg a víz felé emelni, csak ezt követően kezdik el a vizet kiszivattyúzni, aminek végeztével már roncsolás nélkül emelhetik a vízből a Hableányt az uszályra.

6:38 – A Budáról Pestre vezető oldalon a külső autósáv egy részét elkezdték lezárni a rendőrök. Az uszályra megérkeztek a dél-koreai egységek is.

A rendőrök lezárták a környéket / Fotó: Koncz Márton

6:06 – A Margit híd érintett oldalán lezárták a gyalogos forgalmat. Közvetlenül az uszály felett senki nem tartózkodhat, a pesti oldal a magyar, a budai oldal pedig a külföldi médiáé. A szakembereket motorcsónakokkal szállítják a Clark Ádámra és az uszályra. A Dunán mintegy két tucat rendőrcsónak járőrözik, hogy semmi ne zavarja meg a kiemelést. A Margitszigeten egy mentőautó anyósülésén feltűnt Zacher Gábor is.

Szakemberek a Clark Ádám úszódarun / Fotó: Koncz Márton

Ahogy a Blikk megírta, május 29-én Budapesten összeütközött két hajó, a kisebb Hableány és a Viking Sigyn nevet viselő szállodahajó. Az ütközés után a Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt, a fedélzetén 33 dél-koreai turista és 2 fős magyar személyzet tartózkodott.

Itt élőben nézheti, ahogy kiemelik a vízből a Hableányt – videók

loading...