Kezdőlap AKTUÁLIS Drámai videó a hajóbalesetről: így ütközött össze a két hajó a Dunán

Drámai videó a hajóbalesetről: így ütközött össze a két hajó a Dunán

Fotó: MTI Bruzák Noémi

A dunai hajóbaleset felvételein az látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány turistahajó befordult a Viking szállodahajó elé, azt követően történt a tragédia – közölte Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

 

A felvételeket értelmezve elmondta: a videón az látható, hogy „hegymenetnek, északnak” tart mindkét hajó, és amikor beérnek a Margit híd két pillérje közé, a Hableány „valamilyen oknál fogva” befordul a Viking elé, utóbbi pedig megborítja a kishajót, ami hét másodperc alatt elsüllyed.

Az ütközés előtti pillanat:

Fotó: MTI Bruzák Noémi

A videó az ütközésről:

 

Hozzátette: a 21.05-kor történt ütközésről tíz perccel később egy betelefonáló értesítette a tevékenységirányító központot, azt követően érkeztek a helyszínre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóságok, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ezredes közölte, hogy amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

Elmondta: hét halottat találtak, illetve továbbra is 21 eltűntet keresnek a Duna teljes déli szakaszán.

 Az ütközés után a Hableány nevű hajó az oldalára fordult, majd nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt. Az MTI kérdésre azt közölték, hogy a Viking Sigyn hajó egy „svájci illetőségű céghez tartozik”, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Eddigi információk a balesetről:

A kisebb hajó fedélzetén 35 ember utazott, 33 dél-koreai turista, illetve egy kétfős magyar személyzet. A hatóságok – köztük a honvédség segítségével – a baleset után azonnal megkezdték a kutatást a Duna teljes szakaszán. Az ütközés következtében többen is a vízbe estek, 14 embert épségben mentettek ki az áradó folyóból, közülük hét embert könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba, illetve egy embert sikerült újraéleszteniük.

Győrfi Pál, a mentők szóvivője elárulta, a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba – tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk.

Csütörtök hajnalban, fél 1-kor a baleset helyszínén a mentő, a rendőrség és a katasztrófavédelem szóvivője tartottak közös sajtótájékoztatót, ahol Győrfi Pál közölte a szörnyű hírt: hétre növekedett a baleset halálos áldozatainak száma. A helyszínen a dél-koreai nagykövetség munkatársai segítették az áldozatok azonosítását.

A baleset után a Dunán álló hajók reflektorokkal világították meg a folyó vizét, illetve a Szabadság hídnál filmforgatáson használt reflektorokat irányítottak a víz felé. Az M1 szerint csütörtök hajnalban még 21 embert kerestek, mivel a rendőrség már az M0-s hídnál is talált holttestet.  Tájékoztatásuk szerint a baleset után gyermekmentőt is küldtek helyszínre, később a dél-koreai nagykövetség munkatársára hivatkozva megerősítették, hogy gyerek is volt a hajón.A keresések az egész éjszaka során folytatódtak, ugyanis még mindig rengeteg ember hollétéről nem tudnak semmit, viszont mentést jelentősen megnehezítik a rossz látási viszonyok, valamint a megáradt folyó erős sodrása. Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A hajóroncsot hajnali egy környékén találták meg a Margit híd pillérétől három méterre a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. Úgy tudjuk, erre legkorábban talán pénteken kerülhet sor, ám egyelőre még ez is bizonytalan.

Az ütközés pillanatáról egy felvétel is készült. Az Időkép egyik kamerája a Hotel Victoria tetejéről északkeleti irányba, a Duna túloldalán álló Parlamentre és a Margit-hídra fókuszál éjjel-nappal, így tudta felvenni a balesetet is. A videón látszik, ahogy a nagyobb méretű hajó hátulról belemegy a kisebb Hableányba.Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a baleset a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevőknek. Továbbá elárulta, hogy három nagy kórház fogadja a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjeit

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei

– mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus és kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent, mivel a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt. Zacher elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

A dél-koreai elnök, Mun Dzse In a külügyminiszterrel az élén egy kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a Dunán történt hajókatasztrófával kapcsolatban. Az elnök továbbá utasította kormányát arra, hogy működjenek együtt a magyar hatóságokkal, illetve tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a dél-koreai turisták megsegítésére, akik balesetet szenvedtek. Továbbá szöuli kormány azt tervezi, hogy mihamarabb egy 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

loading...