Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a részletes előrejelzés! Olyan tél vár ránk, ami téged is meglep...

Itt a részletes előrejelzés! Olyan tél vár ránk, ami téged is meglep majd!

Az Esőtánc hét nemzetközi kutatóintézet és meteorológiai intézet szezonális előrejelzését összesítette, hogy megtudja, milyen lesz a Kárpát-Medencében a 2019/2020-as őszi és téli időjárás. Ez biztos, hogy az átlagosnál enyhébb ősz és tél jön.

Szinte minden intézet között szezonális előrejelzésében az átlagosnál enyhébb őszt és telet vár Magyarország területére, sőt az amerikai modellek kifejezetten meleg téli időjárással számolnak. a NASA modellje decembertől, míg az amerikai NOAA csak januártól számol egy kifejezetten meleg tél lehetőségével.

A fentiek alapján jó eséllyel lehet számítani egy átlagosnál enyhébb őszre és esetleg egy a megszokottnál lényegesebben enyhébb télutóra.

Fontos azt tudni, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek a télen hideg, akár extrém hideg periódusok! Csupán azt jelenti, hogy a havi átlaghőmérsékletek vélhetően meghaladják a sokévi átlag adatait.

Az elmúlt hónapok az ország több pontján is száraznak bizonyultak, ami jelentős a nedvességhiányt okozott a talajban. Éppen emiatt lehet jó hír, hogy az idei ősz és tél a szezonális modellek alapján átlagosan csapadékosnak ígérkezik, bár a hőmérséklettel ellentétben itt több a bizonytalanság az előrejelzések között. Az IRI és az amerikai NASA is felveti egy száraz őszvég és télkezdet lehetőségét. Ugyanakkor több modell is számol potenciálisan egy csapadékos télutóval. A februárt a modellek fele az átlagosnál csapadékosabbra számolja.

Forrás

loading...