Kezdőlap AKTUÁLIS Iszonyatos drágulás várható a kenyér árában! Jobb ha rá sem nézel, mert...

Iszonyatos drágulás várható a kenyér árában! Jobb ha rá sem nézel, mert ettől padlót fogsz te is!

MEGOSZTÁS

Akár 20-30 százalékkal is megnőhet a kenyér ára!-számolt be a Tények. A Magyar Pékszövetség szerint a napokban bejelentett lisztáremelkedés, valamint az energia drágulása miatt van szükség az emelésre.

A fehér kenyér most átlagban 290 forint körül van, ha megemelik akár 400 forintot is elérheti kilója. A pékek szeretnék, hogy a multinacionális üzletláncok fizessenek többet, mert nekik már egy ideje önköltségi áron alul szállították.

“Azt fogja tapasztalni a vevő, hogy 20-30 százalékkal többe kerül a kenyér, mint most. Semmi mást. Ha már duplájába kerülne a kenyér, akkor a minőségén is érződne a változás”-vázolta fel a helyzetet Vajda József, pék.

Annak a sütőipari vállalkozásnak, amely talpon akar maradni, keresztül kell verni az áremelést, egyébként csődbe megy.

Ennek az az oka az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok nem fogadják el a megnövekedett költségeket az átvételi árban.

Az OKSZ-nél úgy vélik, áremelésnek az is lehet az oka, hogy folyamatosan nőnek az előállítási költségek, így a bér, az alapanyag és az üzemanyag ára is. Ezzel lépést kell tartani, mind a pékeknek, mind a kereskedőknek.

loading...