Kezdőlap AKTUÁLIS Íme, Orbán Viktor pénteki reggeli bejelentései

Íme, Orbán Viktor pénteki reggeli bejelentései

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth rádió, Jó reggelt Magyarország! vendége volt, ahol beszélt a koronavírus-járvány elleni védekezésről, illetve arról, hogy mikor várható döntés a budapesti óvintézkedések enyhítése kapcsán.

 

Mint ismert vidéken már enyhítettek az óvintézkedéseken, illetve tegnap Gulyás Gergely is bejelentette a Kormányinfón, hogy Pest megye is hasonlóan jár majd el, azonban Budapest kapcsán még nem született döntés, így ott még maradnak a kijárási korlátozások.

Orbán Viktor beszámolt róla, hogy igen kikérték a budapesti polgármesterek véleményét azzal kapcsolatosan, hogy milyen formában történhet meg Budapest újranyitása. Az élet újraindulásának feltételei szerinte megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abban.

Orbán a műsorban bejelentette, hogy az élet újraindulásának feltételei tehát megvannak, éppen ezért oldották fel Pest megyében a korlátozásokat, de Budapesten külön döntésekre van szüksége, hiszen ez az ország legsűrűbben lakott városa, ahol könnyen újra berobbanhat a járvány, ha nem vagyunk fegyelmezettet.

“Kétségkívül az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, csak felelősen kell viselkednünk” – mondta a miniszterelnök.

A budapesti enyhítések kapcsán azt mondta: “Szombat délelőtt még szeretnék futni egy kört” – majd azt mondta, hogy Budapestről szombat délután születik majd döntés.

Orbán emellett beszélt arról is, hogy a óvodák és iskolák újranyitása kapcsán is felelős döntést kell hozni és egyáltalán nem biztos benne, hogy ez még ebben a tanévben megtörténik, annak ellenére sem, hogy a Nemzeti Pedagóguskar és az oktatási akciócsoport azt javasolja, hogy egyes településeken az alsó tagozatosok számára induljon újra az iskola.

A kormányfő ezen felül beszélt arról is, hogy Budapest nagyjából kéthetes csúszással követheti a vidéki lazításokat. Orbán kritikával illette Karácsony Gergelyt is, utalta a Pesti úti idős otthonban történtekre és azt is mondta, hogy ha Tarlós lenne még a főpolgármester, akkor ő odamenne és rendet tenne.

“Én azt kérem most az elméleti típusú polgármesterektől is, hogy most, ebben a helyzetben legyenek gyakorlatiasak” – mondta a műsorban a miniszterelnök.

Orbán arról is beszélt, hogy a gazdaság a korábbi várakozásokhoz képest nagyon nagy sérelmeket szenvedett el, elmondta, hogy az ipari termelés nagyot esett, illetve a turizmus eltűnt, ennek ellenére a miniszterelnök úgy véli, hogy Magyarország sokkal jobban vészelte át a nehézségeket, mint mások az Európai Unióban. Az áprilisi gazdasági adatok bár katasztrofálisak, elmondta, hogy a májusiak már jobbak lesznek, majd Orbán azt mondta:“Júniustól kilövünk, gyors léptekkel visszatérünk a növekedéshez.”

Arról is beszélt, hogy Magyarország nem a segélyezés, hanem a munkahelyek pártján áll, Orbán pedig biztos benne, hogy amennyiben kell, úgy holnap már akár 100 ezer közfoglalkoztatottat is fel tudnak venni.

A beszélgetés során felmerült, hogy az Európai Parlament csütörtöki meghallgatása, amelyen mint ismert Varga Judit, igazságügyi miniszter nem kapott felszólalási lehetőséget. Ennek kapcsán Orbán kijelentette, hogy nem lepte meg a dolog. Orbán ezúttal is arról beszélt, hogy miközben a magyar kormány a világjárvány kezelésével van elfoglava, addig a brüsszeli bürokraták, akiket mi fizetünk, minket támadnak.

A miniszterelnök szerint a forgatókönyv a szokásos: “hamarabb van meg az ítélet, mint hogy meghallgatnák a feleket, sőt, az is előfordulhat, hogy meg sem hallgatják az érintett felet.”

Orbán azt mondta elég idős már ahhoz, hogy ne feltételezze, azt, hogy a tranzitzónák ügyéről az Európai Bíróságon született ítélet ne lenne egy összehangolt támadás része. Úgy gondolja az EU-ban továbbra is az a cél, hogy menekülteket telepítsenek Magyarországra, de azt is mondta, hogy “Nem fognak tudni, minket kicselezni.” – írja a blikk.hu.

loading...