Kezdőlap AKTUÁLIS Íme az operatív törzs keddi nagyon fontos bejelentései minden magyarnak!

Íme az operatív törzs keddi nagyon fontos bejelentései minden magyarnak!

A járvány elleni harc magyarországi állásáról kedden is beszámolt a védekezésért felelős operatív törzs, miután reggel már közzétették a napi járványadatokat: az új fertőzöttek száma 573-ra csökkent, 111 beteg hunyt el hétfőn a koronavírus szövődményei miatt.

 

A tájékoztatón elhangzott:

Elsőként György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára tartotta meg tájékoztatóját, aki az oltási folyamatokról számolt be. Elmondta, hogy folyamatosan zajlik az oltás, felkészültek a tömeges oltásra is, ha lesz elég vakcina. Eddig 129.689 fő kapott oltást, 1360 fő már a második oltását is megkapta. A következő vakcinaszállítmány szerdán várható. A Pfizer azonban jelezte, hogy a korábbinál kevesebb oltóanyagot fog szállítani, ez várhatóan 35685 fő oltására lesz elegendő. Ezután egy újabb hetet kell majd várni a következő vakcinaszállítmányokra. Sajnos ebből következik, hogy lassabban tudunk haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnénk. A brüsszeli és az uniós beszerzés sajnos nagyon lassú és kevésnek ígérkezik az országba érkező vakcina – mondta György István. Ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormányt abban, hogy máshol is elérhető biztonságos és hatásos vakcinákat beszerezzenek.

Elmondta, hogy a tömeges oltásokra már meg van a terv. Ha egy nagyobb szállítmányt sikerülne szerezni ún oltási hétvégét tartanának, de az ütemezett terv is megvan. Az oltási sorrendet már hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták.

A tájékoztató előtti percekben Gy. Németh Erzsébet, a főváros polgármester-helyettese tartott egy sajtótájékoztatót, amiben arról beszélt, hogy az idősotthonokban nem tudják megszervezni az oltásokat. György azt kérte, tőle, hogy kérdezzék meg azokat az idősotthonokat, ahol már végeztek, ne a “mentős Mari nénit” kérdezzék, hanem akik már átestek a procedúrán. Az ellenzéket megkérte, hogy inkább azért lobbizzanak, hogy Brüsszelből több vakcina érkezzen.

György elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók és szociális intézmények után a harmadik körben a 60 év felettiek következnek az oltási sorban, közülük is elsőként az oltásra jelentkezők közül a 89 év felettiekkel kezdődik meg. Őket az otthonukban oltják be majd a háziorvosok. Nagyobb praxisokhoz oltócsapatokat is küldenek. Hogy pontosan mikor kezdik el, ezt ma még nem lehet megmondani, vakcinamennyiség függvénye. Ezt a csoportot életkori sávok szerinti csoportok fogják követni és megkezdődött a felkészülés a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók oltása, jelenleg igényfelmérés zajlik. Külön célcsoport lesz a közigazgatásban, ügyfélkapcsolatot végzők és külön csoport lesz a kritikus infrastruktúrákban dolgozók köre is. Ezután érünk el a 60 év alattiakhoz csoportjához. Ahogy halad előre a folyamat, úgy fog nőni az oltópontok száma. Első körben kórházi oltópontok lesznek 102 helyen, ezt ki tudják bővíteni járóbeteg szakellátó ponttal, majd több mint 4000 házi orvosi rendelővel is bővül majd országosan az oltópontok listája.

A hétvégén Dunavarsányban letesztelték, hogyan is néz ki a házi orvosok oltási kapacitása: 120 családorvos beoltására került sor.

Itt videón is megnézheti a tájékoztatót:

loading...