Kezdőlap AKTUÁLIS Íme a lista! Ezek a kézfertőtlenítők hatástalanok, csak átverés az egész!

Íme a lista! Ezek a kézfertőtlenítők hatástalanok, csak átverés az egész!

A koronavírus megjelenése óta elfogytak a kézfertőtlenítők, minden boltban és webshopban készlethiány van ezekből a termékekből.

 

29 külüönböző fertőtlenítőt vizsgáltak, melyek közül 8 nem teljesítette a csomagoláson található vírus- és baktériumölő hatást, amelyekből 2 (online értékesített termék) semmilyen hatással nem is rendelkezett.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlemény szerint a tárca laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőriztek – írja az MTI.

  • A vizsgált szerek közül 14 esetében nem igazolta teljes körűen a címkén vállalt tisztító, fertőtlenítő hatásokat, ám mindössze két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő bizonyult teljesen hatástalannak. A hatósági fellépés eredményeként az egyik honlap időközben elérhetetlenné vált.
  • A vizsgálatban 19 féle antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján.
  • A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen.

Az ígért fertőtlenítő hatást csak részben teljesítő termékek a csomagoláson, címkén olvasható információk valósághű módosítása után forgalmazhatók.

Az ITM a vizsgálati eredményeket megküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely piacfelügyeleti hatóságként eljár a jogsértő vállalkozásokkal szemben.

A bevizsgált kézfertőtlenítők eredményeiről szóló teljes lista itt érhető el.

loading...