Kezdőlap AKTUÁLIS Íme a kormány legújabb döntései a kijárási korlátozásokról, az érettségiről és adózási...

Íme a kormány legújabb döntései a kijárási korlátozásokról, az érettségiről és adózási könnyítésekről

Csütörtökön, a szerdai, szokásos kormányülést követően ismét megtartotta tájékoztatóját a legújabb döntésekről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

A Kormányinfón elhangzott:

A kijárási korlátozásokról, az érettségiről és adózási könnyítésekről volt szó a kormányülésen tegnap.

Gulyás Gergely:

A kormányülés jelentős részét a veszélyhelyzetre való felkészülés és egészségügyi, gazdasági intézkedések teszik ki.

Az önkormányzatok a húsvéti ünnepekkor nagyon együttműködőek voltak, ezért köszönetet mondott Gulyás Gergely nekik.

A kormány tegnap úgy döntött, hogy szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat, az eddigi szabályok szerint,, és jövőhét szerdán újra döntést hoznak.

Az önkormányzatok szombaton 0 órától vasárnap éjfélig ismét maguk szabályozhatják a közterületek használatának szabályait, az indokolt korlátozásokat meghozhatják.

Az egészségügyi védekezésről: 500 milliárd forintot költöttek beszerzésekre, védekezésre, de a helyzet sajátos, akkor tudnak beszámolni a megvett eszközökről, ha azok megérkeztek, mert a piacon most farkastörvények uralkodnak, az a biztos, ami már itt van. Az, hogy szerződést kötött a kormány valamire, akár előleget is fizetett, ma nem garancia ara, hogy az eszközök meg is érkeznek.A legrosszabb forgatókönyv esetén is el kel tudni látni a betegeket.

Érettségi:

Idén összesen 113 ezer érettségire jelentkező van, az előrehozott érettségizőkkel és a korábban érettségizőkkel együtt.

A kormány úgy döntött, csak azoknak kell érettségizniük, akik továbbtanulnának idén. Ez 83 ezer ember. Csak írásbeli érettségi lesz, szóbeli csak azon néhány tárgynál, ahol eddig sem volt írásbeli lehetőség, ez néhány ezer embert jelent.

Május 4-én kezdődnek az érettségik, két hét alatt lehet lebonyolítani. Szigorú követelmények lesznek: egy helyiségben 10 vizsgázó lehet, másfél méternek meg kell lennie a távolságnak a diákok között.

FONTOS: Senkinek sem kötelező az érettségi, hanem aki az egészségügyi helyzet miatt ezt elhalasztaná, ősszel megteheti azt, és akkor a jövő évi felsőoktatási felvételiken vehet majd részt.

Az OKJ-s képzéseknél a szakmai vizsgák lebonyolítása elsősorban írásban történik, ahol ez lehet, erről részletesebben a szakminisztérium, az ITM fog tájékoztatni.

loading...