Kezdőlap AKTUÁLIS Íme, a hétfőtől érvényes szabályok részletei, ezekre számítson:

Íme, a hétfőtől érvényes szabályok részletei, ezekre számítson:

Orbán Viktor a tegnapi kormányülést követően, este egy videóüzenetben jelentette be: eldőlt, hogy hétfőtől, május 4-től megváltoznak a kijárási korlátozás szabályai vidéken. Budapesten és környékén egyelőre nem. Azt ígérte a miniszterelnök, hogy a következő napokban jelentik be a részleteket. Ezek után tartotta meg ma Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a szokásos, csütörtöki kormányzati tájékoztatót, a Kormányinfót.

 

A legfontosabbak:

 • Budapesten és egyes Pest megyei járásokban minden korlátozás megmarad
 • Akár Budapest, akár vidék, az arcot mindenhol el kell takarni a boltokban és a tömegközlekedésben. Meg kell tartani a másfél méteres távolságot egymástól, a vásárlási idősávok megmaradnak
 • Vidéken korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a boltok, de a vásárlási idősávok itt is maradnak
 • Vidéken számos, eddig korlátozott tevékenységet engedélyeznek, feltételekkel
 • A kórházakból kijövő és oda bemenő betegeket és az idősotthonok dolgozóit kötelezően tesztelni kell!
 • Az önkormányzatok a május 1-jei hosszú hétvégén kapnak utoljára lehetőséget saját szigorító szabályok meghozatalára
 • A kormány döntött arról, hogy az eddig engedélyhez kötött tevékenységek végzését ezután csak bejelentéshez kell kötni, s ha a hivatal 8 napon belül azt nem tiltja meg, a tevékenységet a vállalkozó a 9. napon megkezdheti minden további nélkül

Gulyás Gergely:

50 nap telt el a védekezés első napja óta, a kormány tegnap részletesen megtárgyalta a teendőket. A védekezés első szakaszának végére értünk, az egészségügyi rendszer felkészítése volt az elsődleges feladat, mivel erre a vírusra vakcina még nincs. Erre azért volt szükség, hogy az egészségügy felkészületlensége miatt ne kelljen emberéletek között választani, mint sok európai országban. Az egészségügy felkészült, a számok kedvezőek, a fertőzöttek száma viszonylag alacsony.A védekezéshez szükséges ágyakat és beszerzéseket nem politikai, hanem szakmai alapon állították be.

A kormány most arról döntött, hogy fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az ország.

Két szabály változatlan: az idősek biztonsága változatlan legyen, illetve a területi különbségekre legyünk figyelemmel. A fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, az elhunytak 70 százaléka csak Pest megyében. A korlátozó szabályok tehát Budapesten és Pest megye egyes járásaiban sem változnak majd!

 • Elkezdődött a tömeges tesztelés, választ kaphatunk arra, hogy mekkora az átfertőződés, illetve, hogy a magyar társadalom hány százaléka eshetett túl tünetmentesen a betegségen
 • A kórházakból kijövő és oda bemenő betegeket kötelezően tesztelni kell, akárcsak az idősotthonok dolgozóit

Országos szinten ezt kérik mindenkitől:

 • Az időseket arra kérik, csak a legszükségesebb esetben menjenek el otthonról
 • A vásárlási idősávok megmaradnak, a boltoknak ezeket be kell tartaniuk
 • Mindenki takarja el a száját-orrát a boltokban és a tömegközlekedés során
 • Mindenki tartsa be a távolságot másoktól

(A kérések mindenkire vonatkoznak, függetlenül attól, hogy vidékről, avagy Budapestről van-e szó.)Egyéb rendelkezések:

 • Május végéig biztosan nem tér vissza az oktatás az intézményekbe
 • Országosan marad az ingyenes parkolás
 • A rendezvénykorlátozások maradnak, augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani

Budapesten nem lesz változás, minden korlátozás megmarad, akárcsak egyes Pest megyei járásokban!

Vidéken:

 • A kijárási korlátozásokat feloldják
 • Éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségei, teraszai nyitva lehetnek, a távolságtartás kötelező
 • Az üzletek korlátlanul nyitva lehetnek, de az idősek vásárlási sávját be kell tartani
 • Állatkertek, szabadtéri strandok és szabadtéri múzeumok nyitva lehetnek
 • Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak
 • Sportesemények, edzések zártkörűen folytathatók
 • Esküvők, temetések a védőtávolság betartásával megtarthatóak
 • A magánegészségügyben a korlátozásokat feloldják
 • A közegészségügy 4 lépcsőben tér majd vissza régi kerékvágásba

Az adatszolgáltatás: a megbetegedések és a halálozások adatait külön is közlik Budapesten és a korlátozásokkal érintett járásokban, illetve a többi területre vonatkozóan külön is.Unió:

Az érettségizők 97 százaléka most akar érettségizni, tehát az érettségit a korábban ismertetett szabályokkal megtartják.

Az ellenzéknek át kell gondolnia, hogy a védekezés második szakaszában egységre törekedjenek a kormánnyal, különösen, hogy a Magyarországgal szembeni uniós hangulatkeltésük nyomán lezajlott uniós vizsgálat lezajlott, s számukra eredménytelenül zárult.

Gulyás Gergely felszólította az Európai Néppárt elnökét is, aki kritizálta Magyarországot, hogy kérjen bocsánatot.

Engedélyeztetési eljárások:

Az engedély alapján gyakorolható tevékenységek mostantól csak bejelentéshez kötődnek. Ha a bejelentés után a hatóság kifejezetten nem tiltja azt, akkor a 9. napon az engedély megadottnak tekintendő.

Ez az intézkedés is a személyes kapcsolattartások csökkentését, illetve a vállalkozások adminisztrációs terheinek a csökkentését szolgálja.

Kérdésekre adott válaszok:

Vérplazma mennyisége: A vérplazma mennyiségének biztosításával akkor kell foglalkozni, ha bebizonyosodik, hogy a kezelés hatásos.Önkormányzatok nehéz helyzete: A kormány mindent megtesz, hogy a gazdaság újraindulhasson. A cél az, hogy ne kevesebb, hanem több beruházás legyen, mert ez teremt munkahelyeket és ezek fejlesztik a településeket. Az önkormányzatok is a magyar állam részei, tehát ha arról van vita, hogy milyen mértékű lesz a recesszió, az önkormányzatok bevételeinek kiesése sokkal kevesebb, mint az államé. A veszélyben a terheket is közösen kell állni. Bebizonyosodott, hogy aki nem pártpolitikai alapon vezeti a települését, azzal jó is az együttműködés.

Sebességcsökkentés Budapesten: Kapkodva bejelentett és elkezdett intézkedésként jellemezte Gulyás Gergely a főpolgármester asztalán lévő javaslatot.

Mi lehet a sorsa a déli városkapu projektnek? Válasz: Ez fontos terve a kormánynak, a főváros is támogatja, tehát itt összefogás van a kormány és a főváros között. Egy nagy parkot szeretnének kialakítani, a tervezés zajlik, ez Dél-Pesten és Észak-Csepelen az elmúlt évszázad legnagyobb városrehabilitációja lenne. 2016-ban megállapították, hogy a budapesti kollégiumi férőhelyek sem mennyiségben, sem minőségben nem megfelelőek a fővárosban, ezen is segít majd ez a terv. A projekt tervezését egy norvég építési iroda nyerte, a világ egyik leghíresebb ilyen irodája. A lakosság számára nyitott zöldterületek, sport- és rekreációs célú területek alakulnak ki.

A röszkei tranzitzónáról szóló uniós bírósági főtanácsnoki állásfoglalás: Egyelőre nincs szó az uniós bíróság döntéséről, a főtanácsnoki indítvány fontos pontja az eljárásnak, mert ezzel meg szokott egyezni a bíróság döntése. Ez a főtanácsnoki indítvány ellentmond a partnerségnek és meghiúsítja a hatékony európai határvédelmet. Azt remélik, hogy a bíróság kivételesen nem a főtanácsnoki indítvány alapján dönt.

Miért nem hívták meg Karácsony Gergelyt a kormányülésre? Válasz: Karácsony Gergely nem tagja a kormánynak, változás pedig most nem érinti Budapestet. Egyébként bármikor áll a kormány Karácsony Gergely rendelkezésére, ha erre a védekezéshez szükség van.

A kórházi rendszer teljes átalakításhoz vezethet-e a járvány kapcsán történt átalakítás? Válasz: egészségügyi szakmai kérdésekben nem születnek politikai döntések, a döntések mozgatórugója a védekezés sikeressége volt, nem pedig valami más.

Több tankerületben utólag megváltoztatták a felvételi ponthatárokat: Ha a közoktatásban felvételit hirdetnek, világos szempontokat kell megjelölni, a korábbival ellentétes döntést hozni, nem ildomos, ezek utólagos megváltoztatására nincs lehetőség.Hogyan képzeli el Magyarország az idei nyári turistaszezont, illetve mi a helyzet a külföldön nyaralni kívánó magyarokkal? Válasz: A kormány célja a fokozatos újraindítás, ebbe a turisztikai szezon is beletartozik. Arra készülnek, hogy kisebb késéssel, de elindul majd a belföldi turisztikai szezon. Ám várható, hogy a külföldi turisták száma elmarad, ezt ellensúlyozni kell, ezért döntött már korábban a kormány a SZÉP-kártya-keretek emeléséről is. A magyarok külföldi nyaralása: a kedvelt célpontok érintettek, és most hoznak enyhítő intézkedéseket ezek az országok. Azonban uniós egyeztetés, összehangolás kell, erről a magyar kormány nem tud dönteni. Arra biztatnak mindenkit, nyaraljon itthon. Nem csak azért, mert biztonságosabban érezhetjük magunkat itthon, de 400 ezer, a turisztikában dolgozó ember munkája is függ ettől.

Tömegrendezvények: Augusztus 15-ig semmiféle, 500 főnél nagyobb tömegrendezvény nem lesz. Esetleg augusztus 20-ra már lehet programokat csinálni, de erről felelősségteljesen még nem lehet nyilatkozni.

Kapnak-e segítséget a zenészek, fesztiválok? Válasz: született már döntés a zenekarok támogatásáról, érezni, hogy a kultúra más területein is komoly baj van. A jövőhéten a miniszterelnök részvételével lesznek egyeztetések a lehetőségekről és az anyagi forrásokról is.

Tervezik újranyitni a templomokat? Válasz: nem zártunk be templomokat, a történelmi egyházak döntöttek úgy, hogy nem tartanak misét, de erre most lehetőség lesz, a másfél méteres védőtávolság betartásával.

Óvodák, bölcsődék nyitása: Ebben nagy a bizonytalanság, mert a járványhelyzettől függ, most június 2-ig tudnak előre tervezni, dee az biztos, hogy iskolába nem lehet menni a mostani helyzet szerint addig az időpontig. A gyermekfelügyeletről, ügyeletről gondoskodni kell. Ez nem jelenti azt, hogy idén már nem lesz iskola a hagyományos rendszer szerint, de erről még nem tudnak döntést hozni.

Munkanélküliség: A közmunkarendszer bővíthető, és a Belügyminisztérium tudja is eredményesen működtetni 230 ezer ember mellett is. Tervez a kormány átképzéseket, oktatási programokat is. Reménykedjünk, hogy három hónap után a piacon is kap majd állást valaki, de ha nem, az előzőek szerint az állam ajánlatot tesz neki.

Bértámogatás: Jelentős tételt biztosít erre az állam, havi több 10 milliárd forintot, de a program május 1-jétől indul, így eredményeket nem lehet még tudni.

Kereskedelmi különadó: helyes, ha multinacionális láncok is hozzájárulnak a közteherviseléshez. 2010-ben vissza kellett vonni ezt a szabályt, de aztán az uniós bíróság Magyarországnak adott igazat, így nincs akadálya a bevezetésének: a közteherviselésben azoknak is részt kell venniük, akik a rendszerváltás óta Magyarországon külföldi tulajdonossal extra profitra tettek szert. Az adóval együtt is nyereségesen lehet működtetni ezeket az üzleteket.Fogyasztóvédelmi szankciók: a hatóság április végéig több mint 100 üzletet vizsgálat, több mint 80 bolt ellen indult eljárás: vannak árfeltüntetési hiányosságok, és az elhíresült eset is köztük van, amikor a Lehel téri piacon egy hentes kirívóan magas áron próbált csirkehúst eladni. Webshopokat is ellenőriznek, így bukott le az a shop, amelyik teljesen hatástalan kézfertőtlenítőt árusított.

Ukrajnában nem adják vissza az anyanyelvi tanulás jogát a kárpátaljai magyaroknak: mindaddig blokkoljuk az ország NATO-csatlakozását, amíg ez meg nem változik – mondta Gulyás Gergely.

Önkormányzatok külön kijárási szigorító szabályai: a legtöbb önkormányzat jól használja a lehetőséget, de voltak túlkapások, például, ha valaki nem engedi áthajtani a településen a bicikliseket. Akik kerékpárt használnak és így akarnak túrázni, remélik, most is megtehetik ezt, mert a a jelenlegi helyzetben ez egy biztonságosnak minősülő kikapcsolódás. Az önkormányzatok egyébként megkapják a külön korlátozási szabályok lehetőségét a május 1-jei hosszú hétvégére is, de utána erre már nem lesz lehetőségük.

Forrás:blikk.hu

loading...