Kezdőlap EGÉSZSÉG Így zárd üvegbe az ősz utolsó illatát. Terítéken a birsalma

Így zárd üvegbe az ősz utolsó illatát. Terítéken a birsalma

Az enyhébb októberi napok, utolsó sugara tökéletesre érleli az aranysárga birset. Ne felejtsük minél többet beszerezni belőle, hiszen igazi különleges és egészséges csemege készíthető belőle.

 

 

 

A fákon még zord “bundába” burkolóznak a sárga birsek, ám, ha bevisszük, kissé megtörölgetjük, rögtön előbújik a viaszos, sárgán csillogó vastag, vitamindús héja. A régi öregek a szekrény tetején érleltek még egy-két példányt, mely aromás illatával elárasztotta az egész lakást. Az ókorban a szerelem gyümölcseként tartották számon, a legszebb szerelmi vallomásnak számított, ha valakit birssel ajándékoztak. Akár ma is gyakorolhatnánk rendszeresen ezt a szép szokást. Bár kissé fanyar, úgy tartják, hogy “csókra húzza szájat”, de hihetetlenül különleges, és semmihez sem hasonlítható különleges dzsem készíthető belőle.

Így készülhet birsalma lekvár!

32772_birsalmalekvar_n

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 700 gramm cukor
  • 400 ml víz, citromlé

Elkészítés:

Mossuk meg, és hámozzuk meg a birsalmákat. Reszeljük le, és locsoljuk meg citromlével. A cukrot keverjük el a vízzel, tegyük oda főni, míg szirup lesz belőle. Adjuk hozzá a sziruphoz a birsalmát, kevergessük, mikor kezd összeesni, és sűrűsödni fokozottabban figyeljünk oda a kevergetésre, nehogy oda égjen. Kb. háromnegyed órán keresztül kell főzzük, míg vöröses színe lesz a lekvárnak, ekkor, forrón tegyük befőttes üvegekbe.

Szerző: tudasfaja.com

loading...