Kezdőlap OTTHON KREATÍV Így termessz áfonyát a kertedben

Így termessz áfonyát a kertedben

Az áfonya amellett, hogy finom és egészséges, még tökéletes díszítőelemként is szolgálhat a kertünkben, ha hajlandóak vagyunk néhány szabályt betartani. Minden évben hoz majd cserébe termést és megszépíti kertünket.

1. Helyszín kiválasztása, talaj előkészítése

Ha fekete áfonyát szeretnénk ültetni, akkor figyelembe kell vennünk azt, hogy a terület napos legyen, a talajt alaposan meg kell dolgozni, fontos, hogy a vizet megfelelően elvezesse, és gyomoktól is meg kell tisztítani a helyszínt. A fekete áfonya szereti a nedvességet, a vizet, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük. A bogyós gyümölcsöt nagyobb virágcserépbe is ki lehet ültetni. Itt lehet tőzegfát és fakérget is használni. Érdemes kikérni egy kertész véleményét is.

2. Távolság

Amennyiben több bokrot szeretnénk kiültetni, fontos a távolság is a növények között, valamivel több mint egy félméternyi távolságot hagyjunk, de ez akár egyméteres is lehet. A sorok között viszont 2,5 métert is ajánlott meghagyni.

3. Ültetés

Itt figyelembe kell venni, hogy mennyi idősek a tövek, a legjobb, ha még csak 2-3 évesek, hiszen az 4-5 éves tövek már megsínylik az átültetést. Ki lehet ültetni tavasszal, vagy kora ősszel. Ha olyan csemetéket vásárolunk, amelyek konténerben nevelkedtek, akkor a kiültetéskor a cseréphez viszonyítva 30 cm-el mélyebbre ássuk be a földbe a gyökeret.

Fontos, hogy nagyon jól megöntözzük, nedves időben is hetente egyszer alaposan meg kell locsolni, szárazságkor még ennél is gyakrabban. Itt azonban a lágy víz használata ajánlott, a sima csapvíz károsíthatja a növényt. Érdemes például fenyőforgácsot is belekeverni a földbe, hiszen ez megfelelően savanyítja a talajt, amelyet az áfonya leginkább szeret, emellett szellősebbé is teszi azt. Az ültetés után érdemes 15 cm-re a tövet körülborítani, mindössze 5-6 marék földet kell egy kevés fenyőforgáccsal elkeverni.

4. Metszése

Az elültetést követően az áfonyabokrok 5-6 éven belül fognak igazi terméshozamost produkálni, de már az első években is fognak virágozni, és apró bogyók is megjelennek. Ezeket a virágrügyeket az első két év során vissza kell vágni, hogy a növény ne erre használja a táperőt, hanem a bokrosodásra, erősödésre összpontosítson. A telepítést követő 3. és 4. évet követően évente rendszeresen metszeni kell a bokrokat, erre leginkább a tél vége a legjobb, mikor még nincsen virágzás. Először az elhalt, beteg ágakat kell eltávolítani, a vékony vesszőket is le kell nyesni, de ha túl sűrű az ágazat, akkor is ritkítani kell. A 3-4 évnél idősebb ágakat is ki kell vágni, 6-8 erős és friss hajtást kell meghagyni.

5. Műtrágyázás

Érdemes az áruházakban kapható Rhododendron földet is beszerezni, ilyen név alatt lehet megvásárolni. A szakértők azt ajánlják, hogy az első évben ne használjunk műtrágyákat, mert a gyökerek a sóra érzékenyen reagálhatnak. Ha megerősödtek, akkor tehetünk rájuk ammónium-szulfátot. Természetes műtrágyaként gyapotmagot is érdemes kipróbálni, ez nagyban segíti a növény fejlődését.

Forrás: healthyfoodteam.com

loading...