Kezdőlap RECEPTEK BEFŐTTEK Így tegyük el a dinnyét télire!

Így tegyük el a dinnyét télire!

A dinnye a nyári időszak egyik közkedvelt gyümölcse, ám valahogy, bármennyit eszünk is belőle, sokszor úgy érezzük, sosem elég. Ha nem akarunk télen, nagy áruházakban érlelt példányokat fogyasztani, tartósítsuk mi magunk otthon.

Nyersen szerintem a legfinomabb, de télire is eltehetjük, így hódolhatunk neki a hidegebb napokon is. Készíthetünk belőle befőttet de akár savanyúságnak is eltehetjük.

Hoztunk nektek két receptet, hogy télen is dinnyében gazdag étkezésetek legyen.

Görögdinnye befőtt

Hozzávalók:

5 kg dinnye, 2 dl ecet, 3dkg só, 1dkg szalicil, 25-30 dkg cukor.

Elkészítés:

A dinnyét meghámozzuk, kockára vágjuk, majd elkészítjük a levet. A fent említett hozzávalókat jól elkeverjük, majd ráöntjük egy nagy tálba a dinnyére. Hagyjuk egy éjszakán át állni, majd üvegekbe rakjuk, és tehetjük is a hűvös kamrapolcra. Lehetőleg ne mozgassuk többet őket, csak azt, amelyiket elfogyasztjuk. Egy évig is elállnak.

Dinnye savanyúságnak

Válasszunk egész apró 5-6 centis dinnyéket, jól mossuk meg, szurkáljuk meg egy rozsdamentes villával, forrázzuk le, majd tegyük nagyobb üvegekbe. Ezután készítsük el a levet, akárcsak az ecetes uborkához. Ne felejtsünk timsót használni (1 gr literenként), mert a kicsi dinnyék hamar megpuhulnak, a timsó pedig segít a szövetek épségének megőrzésében.

A léhez literenként 3-4dkg sót, 4-5 dkg cukrot, tormát, zöld fűszereket forraljunk össze. Mikor felforrt, akkor adjunk hozzá 2, 5 dl ecetet. Hagyjuk állni a lében a dinnyéket egy éjszakán át, majd tegyük az üvegbe először a dinnyéket, a levet újra forraljuk fel, és tegyünk az üvegek tetejére egy késhegynyi szalicilt is, és fedjük le.

Forrás:twice.hu

loading...