Kezdőlap EGÉSZSÉG Így kell gyógyteát készíteni helyesen! A legtöbb ember elhibázza és ezért nem...

Így kell gyógyteát készíteni helyesen! A legtöbb ember elhibázza és ezért nem fejti ki hatását!

Azt gondolnánk, hogy gyógyteát készíteni nem egy nehéz feladat, pedig ez nem így van, hiszen ha nem megfelelően készítjük el, akkor nem fejti ki hatását!

Lássuk mire kell figyelnünk a teák elkészítése során és hogyan kell helyesen elkészítenünk őket!

A teák elkészítése természetesen a hozzávalóktól függ.

Az elkészítés

A leveleket, virágokat vagy puhább növényi részeket forró vízben érdemes áztatni.

A gyógyteák csomagolásán feltüntetett adagolási mennyiséget 1,5 dl forrásban lévő vízzel öntsük le, majd lefedve állni hagyjuk 15-20 percig. Leszűrve fogyasztjuk mézzel, vagy üresen. Fontos, hogy semmilyen ízesítőt ne használjunk. A méz megengedett, mert természetes ízesítő.

– A nagyobb terméseket, magokat (édeskömény, borókabogyó) leforrázás előtt zúzzuk össze egy mozsárban, vagy vágódeszkán. Így sokkal nagyobb mennyiségű hatóanyag kerül a teába.

A keményebb termésekből, pl. gyökerek, érdemes főzetet készíteni. Először a szárított darabokat szórjuk bele hideg vízbe, majd forrásig hevítsük. 5-10 percig főzzük.

A hőre érzékeny gyógynövények, amelyek nyákanyagot tartalmaznak (zilizgyökér, lenmag), más eljárással készülnek. Hideg vízzel leöntve, több órán keresztül hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ezután a növényekből kioldódott kivonatot forraljuk fel. Így nagy mértékben csökken a a gyógynövények csíratartalma.

Hogyan tároljuk a gyógynövényeket?

Száraz, fénytől védett helyen. Ajánlatos a növényeket légmentesen zárható, sötét üvegedényekben tárolni.

loading...