Kezdőlap AKTUÁLIS Így kell ápolni otthon a koronavírussal fertőzött betegeket

Így kell ápolni otthon a koronavírussal fertőzött betegeket

Magyarország — A koronavírussal fertőzöttek száma rohamosan nő ezekben a hetekben. A statisztikák szerint az esetek mintegy 80 százaléka viszonylag enyhe, nem igényel kórházi kezelést.

A Semmelweis Egyetem röviden összefoglalta a koronavírusos beteg otthoni ápolásával kapcsolatos teendőket.

Folyamatosan tartsuk a kapcsolatot az orvosi szolgálattal. A koronavírussal fertőzött beteget el kell különíteni a lakáson belül, kizárólag csak az őt ápoló családtaggal érintkezhet, akinek kötelező maszkot, kesztyűt viselnie.

A védőfelszerelés eltávolítása után alapos kézmosás szükséges, a kesztyűt, maszkot dupla zsákba csomagolva lehet kidobni a kukába. A betegnek legyen külön szobája, annak ajtaja legyen csukva, de a szoba legyen jól szellőztethető, hiszen a hideg, párás levegő csökkenti a légszomj érzését. Amikor a beteg kilép a szobából, viseljen szájmaszkot.

Lehetőleg legyen külön fürdőszobája és WC-je, de ha ez utóbbi nem megoldható, állítsanak fel sorrendet, hogy a családban ki mikor használja a közös helyiségeket. A beteg legyen az utolsó, utána alapos fertőtlenítés szükséges.

A betegnek legyen saját tányérja, evőeszközei, törülközője, kéztörlője, ágyneműje, ezeket az ő szobájában, elkülönítve kell tartani és gyakran mosni legalább 60 °C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni, normál mosószerrel. Lázat naponta kétszer kell mérni és feljegyezni, és azonnal orvost hívni, ha hideg, nyirkos, márványos a bőr, lila az ajak, merev a nyak, vagy váratlanul zavarttá válik a beteg, esetleg véreset köp.

loading...