Kezdőlap AKTUÁLIS Így alakul majd a járvány 4-5 héten belül – A halálozás megemelkedhet...

Így alakul majd a járvány 4-5 héten belül – A halálozás megemelkedhet Magyarországon a virológusok szerint

Pécsi virológusok is foglalkoznak a koronavírussal, illetve annak hazai terjedésével – megkongatták a vészharangot a ránk váró, 4-5 héten belül esedékes halálozási ráta megugrása miatt.

 

Egyre terjed újra az országban a koronavírus, amely ezúttal főleg a fiatalabb korosztályt érinti. Pécsi virológusok szerint azonban nem szabad előre örülni, ugyanis hiába ‘viselik jobban’ a megbetegedést az ifjabbak, hetek kérdése, és ismét elér a járvány az idősebbekhez is. Épp ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, nem árt felkészülni: 4-5 héten belül elkezd nőni a kórházban kezelt koronavírusos betegek-, majd 1-2 héttel rá a halálesetek száma is. Jelenleg elővigyázatosak a veszélyeztetett korosztályba tartozók, ám a járvány következő szakasza a rengeteg tünetmentes hordozó miatt szinte elkerülhetetlen.

A helyzetet pedig csak nehezíti, hogy közeleg a téli, egyébként is betegesebb időszak. A hűvös időben az immunrendszer általánosan legyengül, többet töltünk zárt terekben, ráadásul az Infostart cikke szerint a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike szezonalitást mutat, emiatt már kongatják a vészharangot a kutatók.
 

Ahogy azonban tavasszal, így a második hullám alatt is tehetünk a megelőzés és a védekezés érdekében. Erre a pécsi virológusok is felhívják a figyelmet.

“Most az utca emberén múlik, hogy mennyire engedi mélyre gyűrűzni a vírust a populáció különböző korcsoportjaiba vagy a krónikus betegséggel rendelkező emberekhez és később mekkora teher nehezedik majd a kórházakra, ezzel együtt pedig a mindennapi életünkre.”

loading...