Kezdőlap OTTHON KREATÍV Hogyan készítsünk adventi koszorút?

Hogyan készítsünk adventi koszorút?

Az adventi koszorú feltehetően olyan hiedelmek korából eredeztethető, amikor a körnek különleges erőt tulajdonítottak az emberek. A kör jelentette az örökkévalóságot, az el nem múló varázserőt is. A szalmából font koszorúkat különféle színekkel díszítették: már ekkor megjelent az azóta is karácsonyi színnek tartott piros, zöld, ezüst és arany.

Egy gyermekotthont vezető protestáns lelkész, Johann Heinrich Wichern volt az, aki a feledésbe merült szokást új formában elevenítette fel. Hatalmas, szekérkerék-alapra készült, fenyőgallyakkal díszített koszorúját 1838-ban megannyi gyertyával díszítette: minden hétköznapot egy-egy kisebbel, minden vasárnapot egy nagyobbal. A gyertyák száma idővel csökkenni, a szokás pedig terjedni kezdett: mára az egész keresztény világon megtalálható az ünnepi koszorú, amelyre felkúsztak az egyház színei is; dacára annak, hogy az adventi koszorú nem tekinthető liturgikus jelképnek.

A gyertyák színe katolikus körökben egy kivételével lila: a bűnbánat és a megtérés jelképe. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, ami a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt, valamint Mária anyai örömeit szimbolizálja. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

loading...