Kezdőlap AKTUÁLIS Hiánycikké válhatnak ezek a zöldségek az egész világon! A klímaváltozás az oka...

Hiánycikké válhatnak ezek a zöldségek az egész világon! A klímaváltozás az oka mindennek!

Az éghajlatváltozás hatására 2050-re akár az egyharmadára csökkenhet vissza a világ zöldségellátása, hívta fel a figyelmet a fontos témára egy brit kutatócsoport tanulmánya.

Az olyan közönséges zöldségek, mint a szójabab, a lencse és egyéb hüvelyesek terméshozama jelentős mértékben fog visszaesni a változó környezeti feltételek következtében, jelentette ki a londoni School of Hygiene and Tropical Medicine kutatócsoportja. Ez az általános egészség rovására is mehet.

“Tanulmányunk azt bizonyítja, hogy környezeti változások, mint a megemelkedett hőmérséklet és a vízhiány jelentős hatással lesznek a globális mezőgazdasági termelésre, amely egyúttal élelmiszerbiztonsági és népegészségügyi kérdéseket is felvet majd.” – nyilatkozott dr. Pauline Scheelbeek vezető kutató.

A zöldségek mind az egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható étrend létfontosságú összetevői, és a táplálkozási irányelvek javaslata szerint az embereknek még többet kellene beépíteniük belőlük az étrendjükbe, ám ez akadályokba ütközhet a jövőben.

A kutatók úgy becsülik, hogy a növénytermesztést befolyásoló legjelentősebb tényezők az üvegházhatást okozó gázok szintjének emelkedése, az öntözéshez szükséges víz mennyiségének csökkenése és az egyre emelkedő hőmérséklet lesznek.

Azt jósolják, hogy a zöldségek, főként a hüvelyesek, mint a szójabab és a lencsék globális átlaghozama 35%-kal fog csökkeni.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy minél sürgősebb intézkedések meghozatala válik szükségessé. A mezőgazdasági ágazat támogatás, a növénynemesítés, a mezőgazdasági gépesítés fejlesztése prioritás kell, hogy legyen a világ minden kormánya számára.

tudasfaja.com

loading...