Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha ilyen sötétebb vonal jelenik meg a körmödön, azonnal fordulj orvoshoz! Eláruljuk...

Ha ilyen sötétebb vonal jelenik meg a körmödön, azonnal fordulj orvoshoz! Eláruljuk miért!

Minden olyan elváltozás a testünkön, amely a normális, megszokottól eltér, mindenképp orvosi véleményt igényel. Ide tartoznak az anyajegyek, a testrészek elváltozásai, a dudorok és foltok megjelenése is.

 

 

 

 

 

Meg sem gondolnánk, de szervezetünk jóval hamarabb küld életmentő jeleket, amelyekről sok esetben nem veszünk tudomást és nem tulajdonítunk neki nagyobb jelentőséget.  Ha a körmünkön sötét vonal jelenik meg ne hagyjuk figyelmen kivül, vegyük komolyan ezt a jelet. Hogy miért, azt most eláruljuk!

Betegségek jelei

Ha a körmök állományába beivódott, fehéren áttetsző vízszintes vonalakat látunk, akkor egyesek a cink hiányára gondolnak. Sötétbarna hosszanti vonal látható a körmön a pajzsmirigy betegségében. Zölden színeződik el a körömalja egy bizonyos baktérium elszaporodása következtében. A vegyi anyagok, a fixirsók és egyéb vegyszerek is elszínezhetik a szaru állományát. Igen ritkán fekete vagy sötétbarna pigmentet is találunk egy-egy körömlemez alatt. A nagyobb ütést követően vérömleny gyűlik össze a szarulemez alatt, ha nem fertőződik be, akkor folyamatosan lenő a körömágyról. Súlyos májbetegségben sárgára színeződnek a körömlemezek is. Bizonyos bőrbetegségekre jellemzőek lehetnek a körmök elváltozásai is.

sötét vonal a körmön betegség jelei

A belsőeredetű ekcémás kisgyermek körmein vízszintes barázdák váltogatják egymást. Olykor apró tűszúrásnyi pontok jelennek meg a szarulemezen, ami a pikkelysömör egyik kísérő tünete is lehet. Felnőtt-korban szintén a psoriásisban a szarulemezek alatt alakulnak ki a szürkés-sárga foltok, amiket “olajfolt” tünetnek szoktak nevezni. Az alapbetegség javulását a körömlemezek egészséges növekedésén lehet legjobban lemérni. Igen kellemetlen és hosszadalmas betegség a benőtt köröm, amit legtöbbször a szűk lábbeli okoz. Serdülőknél igen gyakori, ne hagyjuk, hogy a gyerek vagdossa, keressünk szakorvost a végleges gyógyulás érdekében. Gyakori a körömrágás. Igen csúnya látvány.

Általában feszült idegrendszerű, magukba fordult személyiségek “levezető elfoglaltsága”, belső szorongásuk oldója. Már a gyermekkorban kellő odafigyeléssel, nem parancsolóan, biztosan leszoktatható róla a kicsi. Ugyancsak gyakori rossz szokás a körömsáncok letépkedése vagy visszatologatása is, sérülése mindig kisebb körömágy-gyulladáshoz vezet. Körömágy-gyulladást okozhatnak a sérülések és a sérüléseket követő vírusos, bakteriális és gombás fertőzések is.

Szerző: tudasfaja.com

loading...