Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, az egyik leggyakoribb betegségben szenvedsz, amiről sok...

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, az egyik leggyakoribb betegségben szenvedsz, amiről sok ember még csak nem is hallott!

Létezik egy elég gyakori betegség, amelynek a tünetei szinte észrevehetetlenek, a legtöbb ember pedig úgy él együtt ezzel a betegséggel, hogy még csak nem is hallott róla.

Ez a betegség nem más, mint az ún. szénhidrát-intolerancia, ami sokszor ártalmatlannak tűnő tüneteket mutat, de annál veszélyesebb lehet!

Valamennyi szénhidrát-felszívódási zavarra jellemző az ún. erjesztéses hasmenés. Oka, hogy a táplálék cukortartalma pang a bélben, a bélbaktériumok hatására erjedésnek indul, tejsav, H2, ill. metángáz képződik. A tejsav a bélhámsejteket izgatja, ezzel tovább károsítva az enzimfunkciót.

Az állandó fáradtság érzet, a hasi zsír, a puffadás, a kezek gyakori szárazsága, valamint a talpon jelentkező bizonyos elváltozások mind-mind lehetnek a szénhidrát érzékenység tünetei.

A legismertebb kórkép a lisztérzékenység (coeliákia). Normálisan a szervezetbe jutó zsír mintegy 90 százaléka felszívódik. Lisztérzékeny gyermekek székletében a bevitt zsír nagy százaléka megtalálható. Nem szívódnak fel megfelelően a zsírban oldódó vitaminok: K-vitamin hiányában vérzékenység, A-vitamin-hiány következtében fertőzésre való hajlam, a D-vitamin és a kalcium felszívódásának elégtelensége miatt (angolkór) rachitis és tetániás görcsök jelentkezhetnek.
A betegség tünetei a krónikus hasmenés, a fejlődésben való elmaradás. (Jellemző, hogy ez utóbbi a coeliákiás csecsemőkben féléves korig nem mutatkozik.) Teljesen az 12. életév táján fejlődik ki a betegség, a gyermek sovány, pókhasú, étvágytalan, kedvetlen, nyűgös. Minden tünetet az okoz, hogy a lisztfehérje, a glutén izgató hatást fejt ki a bélnyálkahártya falára. Ez magyarázza meg, hogy amíg a csecsemő lisztes ételt nem kap, tünetmentes. A liszt elhagyására a tünetek azonnal javulnak. (Kukorica- és rizslisztből készült táplálék nem okoz panaszt.) A glutén hatására a bél nyálkahártyája súlyosan károsodik, ennek következménye a zsírfelszívódás zavara. Ha a folyamat tartósan fennáll, másodlagosan kialakulhat laktózintolerancia is.

loading...