Kezdőlap EGÉSZSÉG A gyümölcs és zöldséglé készítése házilag

A gyümölcs és zöldséglé készítése házilag

Az ivólé készítése a lehető legjobb módja annak, hogy szervezetünket feltöltsük vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek a zöldségekben és a gyümölcsökben megtalálható.

Sokan megkérdezik mi a különbség, ha megeszek egy egész gyümölcsöt, vagy ha levet készítek belőle?

 A rost anyagok nagyon fontosak szervezetünk számára, így természetesen a nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás továbbra is szükséges. Viszont a kipréselt lében a vitaminok és tápanyagok koncentráltan jelennek meg, és gyorsabb a felszívódásuk is.

Az ivólé rendszeres fogyasztása energiával tölti fel szervezetünket, és segít kilábalni a betegségekből. Bizonyos betegségeknél, mint pl. az emésztési zavar, az ételallergia hatékonyan kezelhető a zöldség és gyümölcslevek fogyasztásával.

Sajnos az utóbbi években egyre több a kemikália a zöldségeken és gyümölcsökön is, a sok rovarirtó szer és mesterséges műtrágya idegrendszerű megbetegedéseket okozhat. Gyakran az alapos mosás sem tünteti el ezeket a vegyszerek, így érdemes olyan helyről beszerezni az alapanyagot ahol vegyszermentes biogazdálkodást folytatnak.

Ha nincs ilyen lehetőség továbbra is érdemes a zöldséget és gyümölcsöket, jó alaposan megmosni és egy tiszta szivaccsal átdörzsölni, mert így eltávolítható a szennyeződés.

Naponta érdemes több pohár ivólevet elfogyasztani, már három-négy pohár lé nagyban javítja szervezetünk erőnlétét.

Lehetőleg minél változatosabb módon állítsuk össze az ivóleveket, és tartsuk arányban a zöldség és gyümölcsök arányát. Aki fogyni is szeretne, egy lé kúra alatt fogyasszon több zöldség levet, mert ez nem tartalmazz cukrot. A gyümölcslevelet mindig reggel vagy délelőtt igyuk, míg a zöldség leveleket délután fogyasszunk el.

A csecsemőknek az első pár hónapban az anyatej a legjobb táplálék, hiszen ők 6 hónapos korig nem tudnak más jelegű élelmiszert megemészteni. Hat hónapos kortól már fokozatosan adhatjuk a zöldségekből és gyümölcsökből készült ivóleveket is. Az ivólevet mindig hígítsuk kétszeresére tiszta forrásvízzel.

Az  sem mindegy hogy az ivólevet az adott gyümölcs vagy zöldség mely részéből készítjük, hiszen pl. a narancs vagy a grapefruit héja igen keserű és ez gyakran az ivóleven is érződik. Az alma magjában cianid található, ami mérgező, de a rebarbara és a sárgarépa levele sem fogyasztható. A lé készítésnél figyeljünk oda, hogy a gyümölcs magja vagy héja, levele lehetőleg ne kerüljön bele a présbe.

forrás:news.noinetcafe.hu

loading...