Kezdőlap AKTUÁLIS Gyorsul a járvány terjedése: hétfőtől teljesen leállítják az érintett területeken a csoportos...

Gyorsul a járvány terjedése: hétfőtől teljesen leállítják az érintett területeken a csoportos ki- és beutazásokat

Pénteken kezdődtek a kínai holdújévi ünnepek, melynek során rendszerint milliók kelnek útra Kínában, bel- és külföldre egyaránt. Most azonban a koronavírus-járvány miatt nem lesz így.

 

A kínai hatóságok hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését – írja a Népszava az MTI híre alapján, mely a kínai állami televízió szombati kijelentésére hivatkozik. A csoportos utakat a kínai idegenforgalmi társaság közleménye szerint Kínán belül már pénteken beszüntették. A kínai holdújévi ünnepek alatt szokásos bel- és külföldi utazásokra most nem lesz lehetőség. Vasárnaptól leállítják a kínai főváros és a tartományok, valamint a Peking környéki városok közötti távolsági buszjáratokat is. Pekingben eddig már 30 megerősített fertőzést rögzítettek, de ezek nem mindegyike vezethető vissza Hupej tartománybeli látogatásokra a Global Times című lap szerint.A járvány következtében kialakult helyzetet Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságának ülésén, amelyen a gyorsan terjedő fertőző betegség elleni intézkedésekről tárgyaltak, súlyosnak nevezte a kialakult helyzetet – jelentette az állami televízió szombaton. A vírus 41 embert ölt meg Kínában és világviszonylatban 1372 embert fertőzött meg, többségüket szintén Kínában. A kínai holdújév ünnepén tartott politbüroülésen Hszi Csin-ping azt mondta, hogy „gyorsul a járvány terjedése”. A televíziós tudósítás szerint a forrásokat és szakembereket a súlyos esetek kezelésére kijelölt kórházakba összpontosítják, nem halasztják el a gyógykezelést anyagi okokból, és biztosítják a szükséges gyógyászati anyagokat a fertőzés gócpontjába, Hupej tartományba és annak székvárosába, Vuhanba. Továbbá a hatóságok gondoskodnak a vírus terjedésével kapcsolatos információk pontos, azonnali és átlátható közléséről. Oroszország tárgyalást folytat Kínával állampolgárainak esetleges evakuálásáról Vuhanból és Hupej tartományból, de Franciaország is ugyanezt tervezi a The South China Morning Post című kínai lap szerint.

A vírus Kínán kívül is már több országban megjelent. Thaiföldről öt, Ausztráliából négy, Szingapúrból, Japánból, Malajziából, Tajvanról három-három, Dél-Koreából, Vietnamból, az Egyesült Államokból kettőt-kettőt, Nepálból, Szaúd-Arábiából egy-egy koronavírus-fertőzést jelentettek, de Európában is megjelent a járvány: Franciaországban, Bordeaux-ban és Párizsban három fertőzöttet találtak, Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter szerint pedig további megbetegedések is várhatóak. Bordeaux egészségügyi szervei megfigyelés alá helyeztek egy kínai származású férfit is, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba. Csütörtöki értesülések szerint öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel – közülük négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak. Esetükben még nem bizonyosodott be, hogy valóban a szóban forgó fertőzést kapták el.

A három, Franciaországban elkülönítve kezelt beteg jól van – egy Párizsban turistáskodó kínai házaspárról és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfiről van szó. Mindhárman a héten érkeztek Vuhanból – jelentette szombaton a francia közrádió. A párizsi Bichat kórház virológiai osztályának szombati közlése szerint, a fertőzöttek mindhárman jól vannak. A bordeaux-i fertőzött egy 48 éves kínai származású, francia állampolgárságú férfi, aki bortermelőként január elején hivatalos úton járt Vuhanban, ahonnan szerdán tért vissza Bordeaux-ba, Párizson keresztül. A férfi csütörtökön jelentkezett az orvosnál köhögési és lázas tünetekkel, másnapra már biztos volt, hogy . koronavírus fertőzte meg. A hatóságok felvették a kapcsolatot azokkal, akikkel a férfi hazaérkezése óta kapcsolatba került, és ellátják őket a megfelelő tanácsokkal: mérjék meg naponta többször a testhőmérsékletüket., láz, köhögés, légzési problémák esetén hívják közvetlenül a mentőket. A Párizsban elkülönítve kezelt fertőzöttek a Franceinfo hírrádió értesülése szerint egy kínai házaspár, akik Vuhanból érkeztek.

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter szerint a fertőzés lappangási ideje 7-12 nap lehet. Más európai országokkal ellentétben egyébként Franciaországban – az egészségügyi tanácsokat tartalmazó plakátok kifüggesztésén kívül – semmilyen ellenőrző intézkedést nem léptetettek életbe a repülőtereken.

(Népszava)

loading...