Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyomorfekélyt okoz csípős paprika?

Gyomorfekélyt okoz csípős paprika?

Ha te is a gyomorfekély kellemetlen tüneteivel küzdesz, akkor már tisztában vagy vele, hogy a csípős, fűszeres ételek csak fokozzák a panaszokat, ezért ajánlatos elkerülni őket. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a csípős paprika kivételt képez az erős fűszernövények között – írja dr. Lente Gábor, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének docense.

Az erős paprika más

A markáns ízű fűszernövények zöme magas illóolaj-tartalommal bír, az illóolajokról pedig bizonyított, hogy lokális vérbőséget okoznak a gyomorban, és fokozzák a gyomorsav-elválasztást. A gyomornedv savas kémhatású, amely nem kedvez a már kialakult fekély gyógyulásának.
Az erős paprika vérkeringést és vérbőséget okozó, gyomornedv-elválasztást fokozó hatása is igazolt, mégis egyre több a bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a fűszerek többségével ellentétben nem rontja a fekélybetegek állapotát, sőt, rendszeres fogyasztása csökkentheti a fekély kialakulásának kockázatát.
A paprika csípős ízét a vanillil-amin-szerkezetű kapszaicinoidok adják, amelyek legnagyobb mennyiségben jelen lévő képviselője a kapszaicin, mely belsőleg, kis dózisban alkalmazva fokozza a nyál- és gyomornedv-elválasztást, valamint a gyomormozgást.
Mindez elvileg kedvezőtlen a fekélybetegség szempontjából, azonban a kapszaicin hatása ennél jóval sokoldalúbb. A kapszaicin volt az első vegyület, amelynek hatását felismerték a ma vanilloidreceptoroknak nevezett, a szervezet számos pontján megtalálható receptorcsaládon.

A mértékletesség a lényeg – kis adagban orvosság

A kapszaicint tartalmazó csípős paprika gyomornyálkahártyát védő, fekélyellenes hatását állatkísérletek eredményei bizonyítják, és ebben szerepe van a vanilloidreceptorok aktiválásának. A kísérletek során azt találták, hogy mérsékelt dózisban a vegyület gyomorvédő, extrém nagy adagban gyomorkárosító hatású. Ezt azzal magyarázzák, hogy mérsékelt dózis esetén a kapszaicin hatására a gyomornyálkahártyát védő anyagok szabadulnak fel, ha viszont a receptorok ingerelhetetlenné válnak, akkor ez a hatás megszűnik, és megnő az egyéb tényezők okozta károsodás esélye.

forrás:enportal.hu

loading...