Kezdőlap AKTUÁLIS Gyógyító finomságok rózsából

Gyógyító finomságok rózsából

A rózsa illata egyedülálló és felülmúlhatatlan, de kevesen tudják róla, hogy gyógyhatással is rendelkezik: a rózsának összehúzó, szíverősítő, bőr- és nyálkahártya-stabilizáló hatása van. Virágzási ideje júniusban van, ami minden évben ünnep az érzékszerveknek. Napos időben gyengéden vágjuk le a frissen kinyílt virágokat. A virágszirmokat megszáríthatjuk teákhoz és teakeverékekhez, vagy készíthetünk belőle mézes kivonatot, rózsazselét vagy rózsaecetet.

Különböző színű rózsákból rózsaecet többféle átlátszó üvegben.
Illata egyedülálló és felülmúlhatatlan, de kevesen tudják róla, hogy gyógyhatással is rendelkezik: a rózsának összehúzó, szíverősítő, bőr- és nyálkahártya-stabilizáló hatása van. Virágzási ideje júniusban van, ami minden évben ünnep az érzékszerveknek. Napos időben gyengéden vágjuk le a frissen kinyílt virágokat. A virágszirmokat megszáríthatjuk teákhoz és teakeverékekhez, vagy készíthetünk belőle mézes kivonatot, rózsazselét vagy rózsaecetet.

Gyógyító finomságok rózsából

A rózsa felhasználása:

  • a szárított szirmokat potpourriban vagy teakeverékekben,
  • a rózsamézet afta és ajakherpesz ecsetelésére,
  • a rózsazselét kenyérre kenve vagy desszertekben,
  • a rózsaecetet leveles salátákhoz vagy testápolásra.

Rózsaméz készítése

Hozzávalók: kb. 4 dl-es lekvárosüveg, kb. 20 tömött rózsavirág, folyékony virágméz vagy akácméz.
Elkészítése: A rózsaszirmokat töltsük az üvegbe, nyomkodjuk le, míg legalább az üveg háromnegyedéig nem ér. Mézzel töltsük fel, az üveget jól zárjuk le, esetleg két nap múlva újra töltsük fel mézzel. Napos helyen körülbelül egy hónapig érleljük, amíg a méz nyúlóssá válik és pompásan illatozik. Az üveget az érési idő alatt időnként állítsuk fejtetőre és forgassuk. Szitán átszűrjük (a visszamaradt résszel teát édesíthetünk), kis üvegcsékbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.
Felhasználása: afták, szájsérülések és ajakherpesz ecsetelésére, bogyós gyümölcsök, gyümölcssaláta, desszertek édesítésére.

Rózsaecet Receptje

Válasszunk ki 5-6 szép tömött rózsát, és szedjük le az illatos szirmokat. Széles nyakú üvegbe töltjük, és felöntjük 1 liter almaecettel vagy vörösborecettel, jól lezárjuk.

Hagyjuk állni 1 hetet árnyékban vagy félárnyékban, majd átszűrjük. Néhány friss rózsaszirommal szép üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk, 6 hónapon belül felhasználjuk.

Az almaecetet az ókorban csodaszerként tartották számon sokoldalú felhasználhatósága és jótékony hatása miatt. A görögök és rómaiak mágikus erőt tulajdonítottak neki, Kínában az ecetes kancsó az élet jelképének számított.
Az almaecet elősegíti a keringést, erősíti a hajat és ápolja a bőrt. Kisebbfajta bőrgyulladás esetén arcpakolást is készíthetünk.

Rózsazselé Receptje

Hozzávalók: 7 dl víz, 3 dl fehér vagy piros szőlőlé, kb. 20 tömött rózsavirág (legszebb, ha vörös vagy rózsaszín), 600-800 gramm zselésítő cukor, fél csapott teáskanál citromsav.
Elkészítése: A rózsákat a forrásban lévő folyadékba csúsztatjuk, és lefedve 15 percig állni hagyjuk (nem főzzük), majd leszűrjük, hűlni hagyjuk. Ezután a zselésítő cukorral előírás szerint felfőzzük, előmelegített üvegekbe öntjük, ezeket előtte tetszés szerint kevés rózsavirággal díszítjük. Azonnal lezárjuk.
Felhasználása: kenyérre kenve vagy desszertekbe.
loading...