Kezdőlap AKTUÁLIS Gyászba borult a magyar színvilág: elhunyt az egyik ikonikus alak

Gyászba borult a magyar színvilág: elhunyt az egyik ikonikus alak

Balogh Gábort diplomás jogászként vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Ádám Ottó első rendező osztályába járt.

 

Már főiskolásként segédkezett Lengyel György Régimódi történetének rendezésénél Debrecenben, s több évig hű maradt a civis városhoz.

Később rendezett, Veszprémben, Miskolcon és Békéscsabán – olvasható a Magyar Színházi Társaság közleményében.

„Intelligenciája és franciás műveltsége polgári humorral párosult. Ő volt az osztályban a leghiggadtabb – ő látott a legjózanabbul. Valamiképp bátyja volt mindenkinek.

Egy lépésnyi távolságból szemlélte és okos tanácsokkal pallérozta a bohém társakat. Inkább volt homo doctus, mint homo faber. Talán ezért is hagyott fel később a rendezéssel – a jogászat jobban állt neki.

Remek ügyvéd lett –, de rejtett benső énje, a színházrendező végig ott élt a személyiségében.

Egy nem gyakorló rendező egy gyakorló ügyvédben – ez volt a képlet. Jó volt a társaságában lenni” – így emlékezik rá egykori osztálytársa, Hegyi Árpád Jutocsa.Kapcsolatát mindig megőrizte a színházi világgal, s – az Agárdi Ilona–Pethes György házaspár végakaratát teljesítve – segédkezett a Pethes–Agárdi Alapítvány létrejöttében, majd haláláig aktív kurátorként segítette a fiatal színészházaspárokat.

loading...