Kezdőlap AKTUÁLIS Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar származású tudós

Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar származású tudós

Elhunyt Russell A. Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője – írja az MTI.

 

Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen az otthonában hunyt el az Oregon állambeli Portlandben augusztus 11-én – tudta meg a The Oregonian című regionális hírportál.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők fiaként. Egyetemi tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként dolgozott, egy kutatócsoport élén 1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element, pixel), illetve szkennelte számítógépre a világ első fényképeit, köztük a három hónapos kisfiáról, Waldenról készült fényképet, amelyet az első digitális fotóként tartanak számon.


A Science News egy 2010-es cikke szerint a magyar származású tudós munkássága „megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak”.

Bár Kirsch sosem volt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársa, találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra-szállását is.

loading...