Kezdőlap AKTUÁLIS Friss! Több mint 4000 rendőrt vezényeltek ki az időjárás miatt, folyamatos a...

Friss! Több mint 4000 rendőrt vezényeltek ki az időjárás miatt, folyamatos a készültség

(MTI-fotó: Varga György)

Jelenleg nincs olyan helyzet az időjárás következtében, mely a lakosság ellátását, élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztetné, ám a hófúvás indokolttá tette a koordinált rendőri feladatok végrehajtását – közölte a rendőrség sajtótájékoztatón.

Győr-Moson-Sopron, Tolna, Somogy, Zala és Vas megyében húsz útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt kedden, ám elzárt település nincs – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályának vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Lakatos Tibor közölte: a rendkívüli téli időjárás miatt országos irányító törzset hozott létre az ORFK. A törzs folyamatos kapcsolatot tart a többi között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal.

Országszerte több mint négyezer rendőr teljesít szolgálatot a közterületeken, akik egyebek mellett felkészültek a további forgalomterelések biztosítására is – tette hozzá.Az autópályák egyelőre járhatók, ám a horvát hatóságok négy határátkelőhelyen tilalmat vezettek be – mondta Lakatos Tibor.

Hozzátette: azok a kamionok, melyek nem tudnak kijutni Horvátországba, parkolóhelyeken állhatnak meg. Jelenleg nincs az országban elzárt település, a legnagyobb gondot a közlekedés jelenti.

Eddig 11 baleset történt, egy halálos kimenetelű volt Bicskénél: egy takarított úton két autó összeütközött, ketten súlyosan megsérültek, egy személy meghalt.

Az M0-s elkerülőn árokba csúszott kamion miatt forgalomkorlátozást vezettek be – mondta Lakatos Tibor.Felhívta a figyelmet, hogy indulás előtt az autósok tájékozódjanak az úthelyzetről. Ellenőrizzék a gépjárművek technikai állapotát, csak téli gumival induljanak el, és az autót tankolják tele üzemanyaggal, vigyenek magukkal élelmiszert, forró italt és takarót is.

A riasztásokat és figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatosan frissíti – hangsúlyozta Lakatos Tibor.

A hóhelyzetről és útlezárásokról itt, a balesetekről pedig itt tudósítunk folyamatosan. MTI

Az országban a hat utat lezárta, hármat Vas megyében, Jánosháza, illetve Karakó között két kilométeres mellékutat, Csepreg, illetve Lócs között egy alsórendű bekötőutat és a régi Bucsui utat. Vas megyében a közút 130 géppel dolgozik. A négyes riasztás alatt a főutak járhatók, és megközelíthetetlen település nincs – hangzott el az M1 tudósításában.

Mintegy 70 km/órás széllökésekre kell készülni egész nap, az autósoktól türelmet, óvatosságot és az útviszonyoknak megfelelő sebességet kérnek a szakemberek. A Bükki Nemzeti Park kirándulóhelye Hollóstető környékén, a hegyekben 50 centiméteres a hóréteg vastagsága, de Bánkúton rekordnagyságú, mintegy 90 centiméteres.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is átlagosan már bő két centiméter hó fedi. A nappali hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 15 fok között van. Ezen a területen is lehet 60-65 km/órás széllökés. A 37-es főúton és a 3-as főúton lehet számítani hóátfúvásra.

Zala: szélmalomharc az időjárással

A 76-os számú főúton újraindult a közlekedés, 15-20 percre ugyanis lezárták a főút Zalaegerszeg és Körmend közötti szakaszát, amíg hómaró dolgozott az úton. A legtöbb helyen azonban nagyon erős a hófúvás, az arra közlekedőknek arra kell számítani, hogy bizonyos időközönként lezárják az utat 15-20 percre, mert tisztítják. Fraunhoffer Márta, az M1 tudósítója figyelmeztetett: a 76-os főúton korlátozták a kamionforgalmat, megtiltották a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű kamionok közlekedését a szakaszon. A tiltás Bak és Lenti között is érvényben van, illetve Zalaegerszeg és Vas megye határa között továbbra sem közlekedhetnek a kamionok.

A megyében a jelenlegi helyzet szerint öt útszakasz van, ahol egyáltalán nem lehet autóval közlekedni, elzárt település nincs. A közútkezelő munkatársai a megyében 90 gépjárművel dolgoznak, de a jelenlegi helyzet alapján azt lehet mondani, szélmalomharcot vívnak az időjárással. A megyében továbbra is havas minden, komoly faggyal és hóátfúvásokkal érdemes számolni.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján azt közölte, hogy a helyenként jégbordás utak és a hóátfúvások miatt elrendelték a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozását a 61-es számú főút Nagykanizsa és Iharosberény közötti szakaszán is.

Továbbá a horvát hatóságok által a letenyei magyar–horvát határátkelőn is egész délelőtt a kamionokra forgalomkorlátozást rendeltek el, és nem engedték át őket Horvátország irányába. A korlátozást csak 13 óra után oldották fel.

A közútkezelő tájékoztatása szerint Zala megyében a Gelse-Pölöskefő, az Újudvar-Magyarszerdahely és a Gelse-Zalaszentbalázs összekötő úton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők.

Győr-Moson-Sopron: 17 vonalon van lezárás

Egyre rosszabb körülményekre kell készülniük az autósoknak a megyében az M1 tudósítója, Cérna Lenke szerint. A 86-os úton Egyházasrádóc és Nagykölked közötti 2 kilométeres szakaszt lezárták a közútkezelő munkatársai, elzárt település azonban még nincs a megyében. Az utak folyamatosan havasak a hóátfúvások miatt, Győr-Moson-Sopron megyében 17 vonalon van hosszabb-rövidebb útvonalon lezárás, így Csapod és Vitnyéd között lezártak egy tíz kilométeres útszakaszt.

A környéken további 8 szakasz van veszélyben hótorlasz miatt, ebből hatot le is zártak. A tudósító szerint egyáltalán nem érdemes autóval megközelíteni a lezárt útvonalakat, mert több mint valószínű, hogy elakadnak a hóban. Az elmúlt órákban a környékre nem is érkezett hókotró, és feltételezhető, hogy nem is fog. A hóátfúvások miatt a hó pillanatok alatt újra ellepné a lezárt utakat.

A rendkívüli időjárás kisebb balesetet is okozott, két autó ütközött össze, ugyanis nem látták egymást az erős hóátfúvás miatt. Szerencsére nem sérült meg senki.

A közútkezelő tájékoztatása alapján Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az Iván-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár.

Komárom-Esztergom: nincs vészhelyzet

Komárom-Esztergom megyében folyamatosan havazik, Dobogókő felé is egyre havasabbak az utak. Esztergomban az alacsonyabban fekvő területen is megmarad a hó, a közútkezelő munkatársai folyamatosan tisztítják az utakat. Dobogókőn a már meglevő 20-25 centiméteres hóra nagyjából 10 centiméter friss hó hullott, tehát jócskán 30 centiméter felett van a hótakaró. A megyében vészhelyzetről nem lehet beszélni, de az M1 tudósítója figyelmeztetett: óvatosan közelítsék meg a környéket!

Veszprém: sokat javult a helyzet

Az M1 veszprém megyei tudósítója elmondta, a térségben sokat javultak a viszonyok, az utak sónedvesek. A tudósítónak a közútkezelő munkatársai azt mondták, az a probléma, hogy hiába sózzák az utakat, a -5-6 fokos hidegben minden visszafagy. Reggel óta a megyében mintegy 3-5 centiméter friss hó hullott, ezt azonban szél befújta az utakra, a déli órákra azonban kisütött a nap a megyében, a szél mérséklődött, a havazás is elállt. Az M1 tudósítója megjegyezte, a kamionstoptól eltekintve jól járhatók az utak, elzárt településről, és útszakaszról nem kaptak információt, és balesetről sem érkezett jelentés.

A közútkezelő legutóbbi jelentése szerint Veszprém megyében a 82-es főúton megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozása.

Vas megye: talán nem is érdemes autóba ülni

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében továbbra is teljes útzár van a Gyóró-Csepre, a Karakó-Jánosháza, az Egyházasdaróc-Nagykölked, a Vönöck-Kemenessömjén, az Őrimagyarósd-Viszák, a Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő úton, illetve a bucsui bekötőúton, továbbá Rum és Rábatöttös, valamint Meggyeskovácsi és Csempeszkopács között. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldották az útzárat.

Útlezárások Nyugat-Dunántúlon

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hét útszakaszon rendeltek el korlátozást hófúvás miatt, Tolnában pedig a 61-es és 65-ös úton korlátozzák a kamionforgalmat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Figyelmeztetést adtak ki az ország nagy részére a havazás miatt

Több megyében a további havazás, emellett országszerte a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Nagyjából 10 fokkal van hidegebb a sokévi átlagnál

A sokéves átlagnál lényegesen, helyenként több mint 10 Celsius-fokkal alacsonyabbak a most mért és a következő napokban várható nappali legmagasabb és az éjszakai legalacsonyabb hőmérsékleti értékek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

Nagyon sok baleset volt az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában a rendőrök 25 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek: egy halálos kimenetelű közlekedési balesetben, két súlyos és huszonkét könnyű sérüléssel végződött balesetben.

loading...