Kezdőlap EGÉSZSÉG Fogyaszd ezeknek a zöldségeknek a csíráját, hatékonyabbak, mint a gyógyszeres kezelések!

Fogyaszd ezeknek a zöldségeknek a csíráját, hatékonyabbak, mint a gyógyszeres kezelések!

Amint beköszönt a hidegebb idő, a szervezetünk, mintha érezné, egyre több és több zöldségért kiabál. Most még van cékla, fekete retek, póréhagyma, és előkerülnek a kamra polcáról a savanyúságok is, de zöldségből sosem elég.

Hogy megfelelően pótolni tudjuk a vitamin-és tápanyag szükségletünket, fogyasszunk csírákat.

A különböző kicsíráztatott magvakat, és azok keverékét természetesen már készen is meg tudjuk vásárolni. De sokkal egészségesebb, ha mi magunk otthon állítjuk elő. Igen nagy öröm tud lenni, amikor a kis magból előbújik az életet adó csíra. Sőt, ezen túl az is nagy előnye az otthoni csíráztatásnak, hogy a bolti ár töredékéért nagy mennyiségű, és mindig friss csíranövénykénk lehet otthon. Vásároljunk bioboltokban étkezési célra előállított magokat, és indulhat a nagy csíráztatás. A legegészségesebb, ha egyszerre több félét fogyasztunk, változatosan. Nem szükséges külön erre a céra kialakított csíráztató edényre költenünk, egy befőttes üvegből is remek csíráztató lesz. Egyszerre akár két-három “fészket” is elkészíthetünk.

Mossunk meg 2-3 evőkanál magocskát, szűrjük le, majd tegyük a befőttes üvegbe. A tetejére rögzítsünk egy steril gézdarabot, és tegyük az üveget világos meleg, de ne túl napos helyre. Naponta 2-3 alkalommal mossuk át, szűrjük le, majd tegyük vissza az üvegbe a magokat. Általában 2-3 nap alatt ki is fejlődnek a kis csírák. Az időtartam a magok fajtájától változik. Addig fogyasszuk, amíg még halványabb színűek, ha elkezdenek zöldülni, akkor már kissé kesernyés lehet az ízük.

Vöröshagyma mag (akár 1-2 hétig is csírázik): gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, vértisztító, gyomor-és bélpanaszok ellen, magas a B-vitamin tartalma.

Retekcsíra: hamar csírázik, 3 nap múlva már fogyasztható. Élettani hatása ugyanaz, mint a reteknek.

Mustárcsíra (2-3 nap): kissé csípős, antibakteriális hatása van, serkenti az emésztést, az epe és a máj működését.

Búzacsíra (2-3 nap): a legmagasabb hatóerővel rendelkezik

Szerző: tudasfaja.com

loading...