Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelmeztetés! Soha ne hagyj vizes palackot az autóban, eláruljuk miért!

Figyelmeztetés! Soha ne hagyj vizes palackot az autóban, eláruljuk miért!

Ha úgy gondolod, hogy semmilyen felelősséggel nem jár vizes palackkal a kocsidban utazni, akkor nagyon tévedsz. Azzal természetesen semmi baj nincs, hogy hidratált akarsz maradni a nap folyamán, hogy megőrizhesd az egészséged és a szellemi frissességed, de az, hogy a palackot a kocsidban hagyd, már igencsak meggondolatlan cselekedet.

Tudjuk, senki nem akarja magával cipelni a vizes palackot például egy boltba, de ha magára hagyod az ülésen, nagyobb problémával találhatod szemben magad, mint gondolnád.

Egy idaho-i férfi, Dioni Amuchastegui megtapasztalta azt, amit senki nem szeretett volna, de szerencsére még a komoly baleset bekövetkezése előtt vette észre a bajt.

Dioni rendszeresen műanyag vizes palackot tart magánál az autójában, a munkában. Egyik nap, ebédszünetben a kocsiban ülve, a szeme sarkából arra lett figyelmes, hogy füstöl a mellette lévő ülés.

Amikor odafordult, hogy megnézze mi a helyzet, látta, hogy a fény átszűrődött a palackon és olyan erejűvé vált, hogy tőle az anyósülés kárpitja elkezdett égni és füstölni.

“A fény átjutva a szélvédőn elérte a vizes palackot és két ponton kiégette az ülést.”

Akárcsak egy nagyító lencséi, a vizes palack is hasonló módon képes összegyűjteni a napsugarakat és meggyújtani az alatta lévő anyagot. A tűz pedig onnantól kezdve rettenetes gyorsasággal képes terjedni!

Ha nincs időd arra, hogy magaddal vidd a palackot a kocsidból, akkor annyit mindenképpen tegyél meg, hogy olyan helyre rakod, ahol nem érheti a napsugárzás.

Nem csak a tűzveszély miatt nem ajánlott a palackokat tűző napnak kitenni, hanem azért sem, mert a forróság hatására a magára hagyott műanyag palackban olyan káros vegyületek szabadulhatnak fel, amelyek a vízbe kioldódva az egészséget is veszélyeztethetik.

Ugyan ehhez valóban magas hőmérséklet szükséges (ami nagy nyári melegben nem kizárt) és nagyjából egy hét időtartam, de jó észben tartani, hogy ha régóta a kocsidban ücsörgő vizet találsz, inkább öntsd ki, semmint károsítsd vele magad.

tudasfaja.com

loading...