Kezdőlap AKTUÁLIS Figyelem! Új mérgező növény terjed Magyarországon! Vakságot és égést okoz

Figyelem! Új mérgező növény terjed Magyarországon! Vakságot és égést okoz

Veszélyes növény terjed Magyarországon. Magyarország területén is megtelepedett a Kaukázusban honos, Kaukázusi medvetalp, latin nevén Heracleum mantegazzianum. Ez a növény elég magas, megjelenéséről könnyen felismerni bár hasonlít más fajokra, többek között at orvosi angyalgyökérre is.. Magassága akár két métertől egészen az 5 métert is elérheti.

Már az egész Országban tömegesen előfordul a kaukázusi medvetalp

Hallottunk róla hogy a Kaukázusi Medvetalp mérgező növénynek minősül ezért ha ilyen növénnyel találkozik ne érjen hozzá. A Kaukázusi medvetalp egy fototoxikus mérgező gyom. A fototoxicitás azt jelenti, hogy a növénnyel való érintkezés hatására, a növényről a bőrre, egy olyan anyag kerül, ami fotonok, azaz fény hatására kémiai elváltozásokat idéz elő. Ennek következtében áll elő a méreganyag a bőrön amire az immunrendszer hevesen válaszol. Mivel fény, általában UV fény hatására termelődik a méreganyag, ezért a bőrünk reakciója, nem azonnali; érintkezéstől számítva akár 48-72 óra múlva jelentkezhetnek a tünetek.

Az emberek esetében a Kaukázusi Medvetalp nedve a bőrt érzékennyé teszi a fényre, ez az úgynevezett fitofotodermaditisz, amely akár évekig is tarthat. A tünetek enyhe bőrpírtól egészen a váladékkal telt hólyagosodásig és a duzzadásig is terjedhet, attól függően, hogy a növénnyel milyen mértékben érintkezett a bőrfelület. Általában hegek maradnak vissza hólyagok után. A növény mérgező tulajdonsága a furokumarin-származékok termelődésével magyarázható, Ez a méreganyag az egész növényen megtalálható, ezért olyan fontos, hogy ne érjünk hozzá. A furokumarin-származékok megtalálhatóak a Kaukázusi Medvetalp levelén, szárán, virágán, gyökerén hajtásain és magjain is, legnagyobb koncentrációban a záron levő szőrökben.


800px-Phytophotodermatitis-Severe-Case-300x225
A fitofotodermaditisz súlyos esete.

A fitofotodermaditisz: növényi toxinok által okozott fényérzékenysége a bőrnek. Gyakran égési sérülésekhez hasonló tünetekkel jár.

Ha a növény nedve szemmel érintkezik, akár közvetlenül, akár közvetetten – például a szemünkbe dörzsöljük- akkor akár vakságot okozhat, mert a szem érzékeny mivolta miatt hevesebben reagál a méreganyagra.Hogyan ismerhető fel?
A növény, mint említettük akár különösen nagy termetőre is nőhet ritkán akár 7 méterre is. A legjobb ismertető jele a száron levő rozsdavöröses foltok. A szár töve üreges, és a levelei összetettek és nagyra nőnek, akár 1-2 méter szélességet is elérhetik. A virágzata ernyő alakú ami akár 80 centimétert is elérheti, fehér szín jellemzi. Késő Tavasztól nyár végéig virágzik és csak ilyenkor veszélyes; tehát gyakorlatilag egész nyáron.
Az alábbi képek segítenek a felismerésben:

Bochum-090624-8734-grosser-Baerenklau
A Növény általános megjelenése.
Kaukázusi Medvetalp szára üreges, a külsejét sűrű növényi szőr borítja melyek tövén rozsdabarna foltok találhatóak.
Kaukázusi Medvetalp Termése ovális, laposak és körülbelül 1 centiméter hosszúak.
640px-Rbk_dolde
Kaukázusi Medvetalp fehér virágzata

A Kaukázusi Medvetalpra jellemző a rozsdabarna vagy vöröses foltok a növény szárán

A levelei összetettek, barázdáltak, terebélyesek és meglehetősen asszimetrikusak

A Kaukázusi Medvetalp erősen invazív faj amely gyorsan kiszorít minden más növényfajt a környezetéből, ha nem teszünk ellenlépéseket. Sajnos azonban a növény a kiterjedt és sok energiát raktározó gyökérrendszerének köszönhetően, igazi túlélőnek számít. A kivágjuk szinte azonnal elkezd hajtani, és akár 6-7 heten belül teljesen regenerálódik. A Kaukázusi Medvetalppal „fertőzőtt” területet ezért rendszeresen ellenőrizni kell, és a gyökérrendszert csak a rendszeres vágással lehet legyengíteni. A magvai állítólag még akár 15 évig is csíraképesek, ezért rendkívül nehéz kiirtani.A Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos, hazánkba Kárpátaljáról kerülhettek be magjai a Tisza menti területekre az 1980-as években. Magyarországon szórványos előfordulása ismert csak, 2014-ben Gergelyiugornyán találtak több példányt. Ahol felbukkan, azonnal meg kell kezdeni a kiirtását. Mélyre nyúló karógyökereiről képes újrahajtani, magjai évekig csíraképesek maradnak a talajban – közölte Vajda Zoltán.

Jelezte: évről évre hatalmas feladatot jelent a nemzeti parkoknak az invazív, agresszíven terjedő, idegenhonos növények visszaszorítása. A Szosznovszkij-medvetalp és rokona, a kaukázusi medvetalp ráadásul nem csak természetvédelmi problémát jelentenek, hanem az emberre is veszélyesek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben bárki az említett gyomok bármelyikét véli felfedezni valahol, belterület esetén értesítse az érintett önkormányzatot, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatalt.

Ha mégis érintkezésbe kerülnénk a növénnyel, akkor az érintett bőrfelületet óvjuk a napfénytől és bő vízzel alaposan mossuk le, és kérjük szakember segítségét.

 

loading...