Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezeket ne fogyasszuk lefekvés előtt

Ezeket ne fogyasszuk lefekvés előtt

A pihentető éjszakai alvás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ezért a biztos siker érdekében álljon is öt olyan élelmiszer, összetevő, amelyet nem ajánlott fogyasztani lefekvés előtt.

Koffein

Mindannyian tudjuk, a koffein éberen tartja a szervezetet, viszont azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a kávéban vagy a szénsavas üdítőkben található ez az összetevő, hanem egyes gyógyszerekben is. A pihentető alvás érdekében ezért a lefekvés előtt nyolc órával kerüljük a koffeintartalmú készítményeket.

Alkohol

Sokan úgy gondolják, hogy egy pohár bortól jobban alszunk éjszaka, ám számos tanulmány bizonyítja, hogy az alkohol sok esetben álmatlansághoz vezet, ugyanis az alvás REM-fázisát, azaz a legpihentetőbb szakaszt befolyásolja. Ezért ajánlott, hogy lefekvés előtt legkevesebb két órával fogyasszuk el kedvenc pohár borunkat, azt követően pedig ne nyúljunk többé a borospohár után.

Víz

A víz fontosságát nem szükséges hangsúlyozni, hisz mindenki tisztában van vele, hogy napi legalább két liter folyadékra van szüksége az emberi szervezetnek. Lefekvés előtt azonban nem ajánlott fogyasztása, hisz folyamatos vécére járás nem különösképpen kedvez a mély alvásnak.

Erjesztett élelmiszerek

Az erjesztett élelmiszerekben, a mazsolafélékben, avokádóban és a csípős paprikában található, aminosavból keletkező tiramin jelentősen megnöveli a dopamin szintet, ami nem kedvez a gyors elalvásnak, épp ellenkezőleg. Így, ha sajtot szeretnénk fogyasztani lefekvés előtt, ajánlatos, hogy az minél frissebb legyen.

Paradicsom alapú élelmiszerek

Valamennyi savat tartalmazó élelmiszer gyomorsavat és diszkomfort érzetet okoz, ezért javasolt, hogy lefekvés előtt legkevesebb három órával faljuk be az utolsó paradicsomos készítményünket, ha nem akarunk egész éjszaka forgolódni.

loading...