Kezdőlap AKTUÁLIS Koronavírus: előrejelzés érkezett a várható magyarországi terjedésről! Térképen mutatjuk a részleteket!

Koronavírus: előrejelzés érkezett a várható magyarországi terjedésről! Térképen mutatjuk a részleteket!

Friss adatokat közölt a Nemzeti Népegyészségügyi Központ.

 

A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyiségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, azonban országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe – írja a hatóság.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszám-emelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.
A járványhelyzet változatlanul fennáll, ezért annak érdekében, hogy megelőzzük a közösségi terjedés felgyorsulását, továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket!

loading...