Kezdőlap SÜTEMÉNYEK ÉDES SÜTEMÉNY Ez a torta két hét múlva is friss lesz! A legendás magyar...

Ez a torta két hét múlva is friss lesz! A legendás magyar cukrász titkos receptje!

A Dobos torta a magyarok nagy büszkesége, mar már nem csak az össze lakótelepi anyuka süti születésnapra, de a világon is híre ment a finom süteménynek. Egészen biztosan, ha egy idegen népet megkérdezel, mit jut eszébe a magyarokról, az első ötben benne lesz a Dobos torta.

 

Dobos József 1885-ben alkotta meg az első csodát, és azóta imádja a világ!

 

Hozzávalók:

 

  • 13 tojás
  • 4 evőkanál olaj
  • 280 gramm vaj
  • 3 evőkanál kakaó
  • 450 gramm cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • 50 gramm porcukor
  • 0,5 evőkanál ecet

Elkészítés:

 

1.Készítsünk két nagyobb lapot. Mindenik laphoz szükségünk lesz 4 tojásra, 4 evőkanál cukorra, 2 evőkanál olajra, és 5 evőkanál lisztre. A tojásfehérjét verjük fel a cukorral, és a sárgáját keverjük el az olajjal.

A tojássárgás keveréket egyesítsük a tojásfehérjéből vert habbal. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, egy fakanál segítségével óvatosan kavargassuk, hogy a hab ne törjön össze. Öntsük a masszát egy kivajazott tepsibe, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Ugyanígy készítsük el a második lapot is.

2.Mikor kihűltek a lapok mind a kettőt hosszában vágjuk négy egyenlő részre. Így 8 lapot fogunk kapni.

3.Készítsük el a krémet. Verjünk fel 5 tojást 200 gramm cukorral. Adjuk hozzá a kakaót, és tegyük a krémet vízgőzbe, addig kavargassuk, amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.

4. 250 gramm vajat kavarjunk el a porcukorral, és adjuk ezt is a krémhez.

5.Kis lángon készítsük el a mázat a torta tetejére. Karamellizáljunk 100 gramm cukrot, majd adjunk hozzá 30 gramm vajat. Amikor a vaj elolvadt, adjuk hozzá az ecetet, ettől fényes lesz a máz.

6.Egy lapot vágjunk 15 egyenlő részre, majd öntsük rá a mázat. Ezután rakjuk össze a tortát. Kenjük meg a lapok mindkét oldalát krémmel, majd helyezzük egymásra, a legtetejére a mázas lap kerüljön. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe a tortát!

tudasfaja.com

Ha megtetszett a receptünk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz

loading...