Kezdőlap AKTUÁLIS Első és másodfokú vészjelzést is kiadtak a meteorológusok! Özönvízzel, hóval, szélviharral csap...

Első és másodfokú vészjelzést is kiadtak a meteorológusok! Özönvízzel, hóval, szélviharral csap le az ítéletidő!

Első és másodfokú vészjelzést is kiadtak a meteorológusok! Erre ők sem számítottak… A sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat. Néhány megyére a havazás, valamint a szél és a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket.

Sok hó esik majd a hétvégén. Mediterrán ciklon éri el hazánkat, ami szombatra esőt, és sok helyen havat hoz magával…

Szombat reggelig az északkeleti megyék kivételével sokfelé várható nagy mennyiségű eső; a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen várható 10-25 milliméter eső, a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti. A magasabban fekvő részeken már szombatra virradóra az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel.  Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Akárcsak Budapesten és Pest megyében, valamint Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben,

Csongrádban, Fejérben, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyében is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

És ha ez még nem elég, szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik, főképp s Zala Vas, Veszprém megyében, utóbbi kettőre havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Itt szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű, általában 5 centiméter eshet. Helyenként, a legmagasabban fekvő részeken, ennél nagyobb mennyiség is hullhat.

Folyamatosan terjed kelet felé a havazás, miközben a nyugati országrészben csökken az intenzitása.  A közútkezelő egyelőre nem jelzett nagyobb fennakadást az utakon – hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában.

Zalaegerszegen a havazással együtt 50-60 kilométeres szél is fúj, a Bakonyban és Kékestetőn is megmarad a hó. A híradó tudósítója szerint Kékestetőn már egybefüggő, 6-8 centiméteres hóréteg alakult ki, vasárnap már szánkóversenyt rendeznek.

A Magyar Közút egyelőre nem jelezett nagyobb fennakadást. Honlapján a kezelő azt írta, a 83-as és 84-es főúton, valamint  Fertőszentmiklós, Sárvár és Tapolca közelében, illetve a Bakonyban a mellékutak helyenként latyakosak, hókásásak.

A Kőszegi-hegységben 16, Írott-kőn már 25-30 centi hó hullott.

Így fehéredett be Keszthely:

A hőmérséklet miatt ez a hó nem marad meg sokáig, Sopronban az utakon már olvad is. De éjjel sok helyen várhatók mínuszok, az utak lefagyhatnak, az erős szél pedig erős átfúvásokat okoz. Keleten még eső esik, a csapadék mozgását itt követheti az Időkép.hu radarképein.

Az aktuális időjárásról, a veszélyjelzésekről és riasztásokról itt talál információt az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

loading...