Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Előzd meg a kullancscsípést

Előzd meg a kullancscsípést

Az idei enyhe tél után várhatóan minden korábbinál több kullancsra lehet számítani. Nem volt ugyanis fagyos hideg, ami az elmúlt hónapokban irtotta volna a veszélyes parazitákat.

Elkezdődik a kirándulószezon, ezzel együtt pedig a fertőzött kullancsok is támadásba lendülnek. Mivel a Lyme-kórra, az ehrlichiózisra és az anaplazmózisra nincs még védőoltás, érdemes alaposan felkészülni erre az időszakra. Nem csak akkor ajánlott megfogadni a legfontosabb óvintézkedéseket, ha erdőbe készülünk: egy városi parkban is érhet minket kellemetlen meglepetés. Így akár a napi futás, esetleg gyümölcsszedés vagy egy séta is indokolhatja, hogy jobban figyeljünk a ruházatunkra, és beszerezzük azokat az eszközöket, amelyek megvédhetnek minket a vérszívóktól.

Alapvető

A következő pontokban a legfontosabb megelőző teendőket, illetve kullancscsípés utáni óvintézkedéseket foglaltuk össze:

  • Érdemes mindenekelőtt tájékozódni a kullancsellenes szerek kínálatában. A toluamidtartalmú riasztószerek ideálisak a bőrre, míg a ruhát és a lábbelit permetrines szerrel érdemes kezelni. Az utóbbi hetekig tartó védelmet biztosít, ráadásul néhány mosást is kibír.
  • A nadrág szárát a zokniba kell tűrni, hogy minél kisebb szabad bőrfelületet kínáljunk a „támadáshoz”. Túra során célszerű a kitaposott ösvényen maradni, távol a magas fűtől, valamint a bokros területektől.
  • A szabadban töltött idő után célszerű azonnal megvizsgálni a testünket, hogy találunk-e kullancsot. Minél tovább marad bent a rovar, annál nagyobb a fertőzés veszélye.
  • A kullancsot csipesszel kell eltávolítani, olyan közel megfogva a bőrhöz, amennyire csak lehet. Semmiképpen sem szabad megragadni az ujjakkal és megszorítani – ekkor ugyanis a rovarban lévő folyadék a bőrbe áramlik, növelve a fertőzés kockázatát.
  • A kullancscsípés után egy-két héttel jelentkező láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A rovar terjesztette betegségek lappangási ideje általában 8-14 nap.
  • Kisállatainkat bolhanyakörvvel és más kullancsriasztó szerekkel érdemes védeni a csípés ellen.

A rettegett fertőzés

Ha minden óvintézkedés ellenére is megtalált bennünket egy kullancs, mihamarabb el kell távolítanunk, majd figyelni a tüneteket.
Elsősorban a körkörös, változó méretű és napról napra helyét változtató, kokárdaszerű bőrpír számít jellegzetesnek – ez az esetek 70-80 százalékában jelentkezik. A bőrpír egy másik fontos ismérve a helyzetváltoztatás mellett, hogy a központi része elhalványul, így inkább csak a széli részeire jellemző a bőrvörösség. Ez a bőrpír ugyanakkor három-négy héten belül mindenféle beavatkozás nélkül is eltűnik, így sokan nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. A kullancscsípést követő napokban, hetekben azonban egyéb jelek is utalhatnak Lyme-kórra, így a fáradtság, az ízületi fájdalom, a láz és a fejfájás adhat okot gyanakvásra. A fel nem ismert Lyme-kór hónapok alatt átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre, ami már sokkal súlyosabb tünetekkel jár.

loading...