Kezdőlap AKTUÁLIS Élő videó: Így lángol a párizsi Notre Dame! Drámai a helyzet: leomlott...

Élő videó: Így lángol a párizsi Notre Dame! Drámai a helyzet: leomlott a Notre Dame fő tornya

Valószínűleg a templom egész tetőszerkezete a lángok martalékává lesz – mondja a katedrális szóvivője.

A hátsó szentély feletti torony volt körbeállványozva, itt keletkezett a tűz nem sokkal hét óra előtt. A nyílvesszőnek becézett torony ezután óriási robajjal beomlott. 40 perccel a tűz keletkezése után már az egész tetőszerkezet lángolt. A füst pedig beterítette a környéket.

Tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyházban a tűzoltóság tájékoztatása szerint. A hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább. A hátsó szentély, alakja után nyílvesszőnek keresztelt tornya lángra kapott, majd ledőlt. Majd Reuters nem sokkal este 8 után azt közölte, hogy leomlott a tetőszerkezete az épületnek. Nem sokkal este kilenc után az egyik harangtornyot is elérte a tűz.

A legfrissebb hírügynökségi felvételek alapján fél kilenckor úgy tűnik, hogy még mindig ég a 850 éves épület. A tűzoltók közben küzdenek a tűz megfékezéséért. Hatalmas vízsugarakkal oltják a tüzet. Az épület hátsó részénél és belül még mindig nagy a tűz. A lángok terjedését sikerült megállítani, folyamosan hűtik az épületet. De továbbra is több tíz méter magas lángcsóvák vannak az épületben este kilenckor. Evakuálják a Notre-Dame közelében, a szigeten lakókat, közölte a polgármesteri hivatal. A francia főváros belvárosában lévő szigeten körülbelül ezren laknak.

Most a legnagyobb kérdés az, hogy mekkora kárt okozott az épületen belül a tűz. Emmanuel Macron francia elnök megérkezett a helyszínre. Ez egy egyik legszomorúbb nap ma ez minden katolikusnak és minden franciának – mondta a helyszínen tapasztaltakról.

Azt továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet. Véletlen okozhatta a tragédiát. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egyelőre nincs arról információ, hogy bárki megsérült volna a tűzben.


Helyszínen lévő tudósítónk úgy értesült, hogy korábban kezdődött a tűz, mint 18 óra 50, már délután öt órakor látszódott jele. Azt mondja, hogy a helyszínen lévő embereket sokkolta a tűz, sokan sírnak. Egyre nagyobb tömeg nézi a helyszínen a lángok pusztítását. A tűzoltók szóvivőjének korábbi közlése szerint a tűz 18 óra 50 perc körül ütött ki.

A tűz iszonyatosan gyorsan terjedt, nagyon nehéz tűzről van szó – nyilatkozták a tűzoltók, megerősítve a korábban megjelent híreket arról, hogy a tetőn lévő állványzatokról indult el a tűz.

A katederális kincsei egyelőre úgy tűnik, hogy biztonságban vannak, erről a André Finot, a Notre-Dame szóvivője beszélt. Azon múlik, hogy a katedrálist védő boltozatot eléri-e a tűz – tette hozzá. Ezt közben más forrás is megerősítette.

A tűzoltók arra kérnek mindenkit, hogy ne terheljék a 18/112-es vonalakat, engedjék át a párizsi tűzoltóknak, hogy a lehető legjobb körülmények közt tudják az oltást végezni.

Az NBC News élőben közvetíti a Notre Dame lángolását.

loading...