Kezdőlap AKTUÁLIS Élelmiszerhigiénia a konyhában

Élelmiszerhigiénia a konyhában

A konyhai higiéniához elválaszthatatlanul hozzátartozik az élelmiszerhigiénia is, azaz az élelmiszerek helyes tárolása és károsodástól való védelme, a szavatosság kérdése, romlott ételek kezelése. Bár saját konyhánkban nem vagyunk szigorú “hatósági” előírásokhoz kötve ezen a téren, egészségünk megóvása érdekében mégis érdemes ügyelnünk az alapvető szempontok betartására..

Helyes tárolás

 • A fény és a hő is árthatnak az élelmiszereknek. Éppen ezért tároljuk az élelmiszereket jellegűknek és romlékonyságuknak megfelelően, ez vonatkozik mind a tárolás helyére (pl. hűtő, kamra, pince), mind pedig annak módjára (lefedve, tárolóedényben, csomagolva, stb.)!
 • Hűtőszekrényben történő tárolást nem igénylő élelmiszereket tároljunk lehetőleg hűvős, száraz és sötét helyen.
 • Száraz élelmiszereket felbontás után érdemes jól zárható üveg- vagy műanyagedényben tárolni.
 • Hidegre érzékeny, azaz hűtőszekrényt nem igénylő zöldségeket és gyümölcsöket tároljunk hűvös, sötét és száraz helyen. Ideális lehet ilyen esetekre az un. pincerekesszel rendelkező hűtőszekrény vagy jó kamra. 
 • Természetesen nem szükséges minden hideget tűrő gyümölcsöt feltétlenül hűtőszekrényben tárolni, különösen ha rövid időn belül elfogyasztjuk.
 • Tároláshoz kapcsolódóan érdemes a hűtőszekrényben is rendet tartani, így az élelmiszerek is tovább tarthatók el. A hűtőszekrény különböző hőmérsékletű zónái segítenek a megfelelő tárolásban.
 • Csomagoljuk be a tárolni kívánt nyitott élelmiszereket, így csökkenthetjük nem kívánatos mikroorganizmusok terjedését és az élelmiszer is megőrzi minőségét.
 • A megbontott csomagolásban tárolt élelmiszert igyekezzünk mielőbb elhasználni.
 • Semmi sem tárolható “örökké”. Ügyeljünk az élelmiszereken feltüntetett felhasználhatósági és szavatossági idők betartására. 
 • Ellenőrizzük rendszeresen a tárolt élelmiszerek állapotát, vonatkozik ez a száraz élelmiszerekre is.

Vásárlás

Az élelmiszerek helyes tárolása, szennyeződésektől és a romlástól való védelme mellett már a vásárlásnál gondoljunk az élelmiszerek biztonságosságára és élettani értékük megőrzésére. Néhány tipp bevásárláshoz:

 • Mindig ép csomagolású, friss, hibátlan, látható sérülésektől mentes, tiszta élelmiszert vegyünk.
 • Ellenőrizzük vásárlásnál a termék lejárati idejét. Lejárti időhöz közeli dátummal akkor vásároljunk terméket, ha garantáltan és haladéktalanul felhasználjuk.
 • A hűtésre érzékeny élelmiszereket a vásárlás legvégén tegyük a kosárba.
 • Különösen nyáron ügyeljünk arra, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg hosszú időre. Azaz igyekezzünk  mielőbb ismét behűteni a kényes élelmiszereket, illetve legyen nálunk hűtőtáska.
 • “Gyanús” terméket ne vásároljunk, még, még akkor sem, ha akciós. Legyünk megfontoltak, így egészségünket is védjük és felesleges pénzt sem dobunk ki az ablakon. 
 • A biztonság kedvéért minden terméket ellenőrizzünk otthon kicsomagolásnál.

Romlott élelmiszerek

A romlott élelmiszerekkel ne legyünk kíméletesek! Ami a megszokotthoz képest furcsa vagy kellemetlen színű, szagú és állagú, valószínűleg romlott, dobjuk ki és ne is kostólgassuk. Érdemes továbbá kidobni az olyan élelmiszert is, amelyről nem tudjuk, hány napos. A penész az élelmiszereken nemespenész esetében, pl. sajtoknál lehet kívánatos, egyébként nem. A penész ugyanis nem csak gusztustalan látvány, de egészségre káros is. Ne próbáljuk meg az ilyen élelmiszert vagy ételt főzéssel vagy egyéb módszerrel “megmenteni”. Az érintett rész eltávolítása, levágása nem kielégítő megoldás, mivel a penészspórák (szabad szemmel nem láthatóan) az élelmiszer látszatra érintetlen részébe is bejuthatnak. Az élelmiszerek megfelelő tárolásával elkerülhető a penészedés.

Bogarak

Az ételeket, illetve erre kényes élelmiszereket tároljuk lefedve, állapotukat ellenőrizzük rendszeresen. Különösen nyáron telepedhetnek rá bogarak. A megvásárolt terméket ellenőrizzük otthon kicsomagolásnál és tárolás előtt. A tárolási hely (akár hűtő, kamra vagy pince) legyen mindig tiszta. A főzési hulladékot mielőbb távolítsuk el a konyhából. Rendszeresen ellenőrizzük az élelmiszerek állapotát.

forrás:tutitippek.hu

loading...