Kezdőlap EZOTÉRIA EZO-VILÁG Egy álomfejtő technika, amit te is alkalmazhatsz

Egy álomfejtő technika, amit te is alkalmazhatsz

Ha te is azt érzed, jó lenne megfejteni az álmaidat, de nem tudod, hogyan tedd, akkor próbáld ki ezt az álomelemző gyakorlatot, meglepő eredményeket hozhat!

Rögtön az elején szögezzük le, hogy az álmok mindig az álmodó személyes szimbólumrendszerére építenek – hiába fordulsz tehát egy másik emberhez tanácsért, ő a saját szimbólumrendszere alapján értelmezi az álmodat, ami nem biztos, hogy nálad célra vezető lesz. Így az sem megoldás, ha fellapozol egy álomfejtő szótárat, hiszen ez esetben még messzebb kerülsz a lényegi megfejtéstől.

Nagy hiba lenne az is, ha az álmodban megjelenő személyeket önmagukkal azonosítanád – legtöbbször az álomban megjelenő személyek valaki mást jelentenek, vagy sokkal inkább a hozzájuk fűződő viszonyodat, a saját érzéseidet mutatják, amely feléjük irányul.
Mit tehetsz tehát az álmod megfelelő értelmezéséért?

Első lépések

 A legelső lépés, hogy leírod az álmod. Kezdd a dátummal, adj neki címet és írd úgy, mintha itt és most történne veled, így könnyebben emlékszel az álomra! Ha akarod, a címszavakat ki is emelheted.

Egy különleges álomfejtő módszer

Ezt a módszert Fritz Perls alkott meg és arra alapoz, hogy minden, ami az álmodban megjelenik, a saját tudatalattidból bújik elő. Így minden szimbólum a te egyik oldaladat, tulajdonságodat, magatartásformádat képviseli.

Lényege, hogy minden megjelenő álomszimbólummal elbeszélgetsz, függetlenül attól, hogy az élő vagy élettelen. Akár tovább is gondolhatod az álombeli történéseket, így újabb és újabb információkhoz juthatsz arról, mi is zajlik benned. Csak bele kell bújnod az álomban látott dolog bőrébe és párbeszédet kezdeményezni önmagaddal.

 

Először is húzd alá, vagy élénkebb színnel emeld ki az összes jelképet, ami álmodban megjelent! Majd kezdj el beszélni róla, írd le, milyen helyzetben van, hogyan érzi magát, mi jut eszedbe róla, stb. amolyan kérdezz-felelek alapon! Ügyelj rá, hogy minden álomképpel beszélgess, ha látsz egy virágot tartó vázát, ne csak a virággal, de a vázával, sőt az őt tartó asztallal, vagy a rávilágító napsugárral is beszélgethetsz!

Álomfejtő partnerrel még izgalmasabb

Ha van egy igazán bizalmas barátnőd, akivel szívesen megosztod a lelked titkait, és ő is lelkesen veti bele magát az álomfejtegetésbe, akkor ne habozz megkérni arra, legyen az álomfejtő társad! Több szem többet lát alapon, a barátnőd rávilágíthat olyan dolgokra is, amelyek neked eszedbe sem jutottak volna. No és nem utolsósorban, csudajó móka egy közös álomelemezgetés!

Nézzünk egy példát!

Álmodó: – Azt álmodtam, hogy egy vacsorán voltam, majd miután végeztem, nálam maradt egy hal. A halat egy műanyag zacskóban fogtam a kezemben.
Partner: – Képzeld magad a hal helyébe! Milyen érzés halnak lenni?
Álmodó: – Nem kapok levegőt, nem tudok lélegezni. Halottnak érzem magam, de élni akarok. Csupasz vagyok és védtelen. Csúnya vagyok. Egész este arra vártam, hogy megegyenek, de senkinek nem kellettem. Maradék vagyok. Megalázott. Fuldoklom.
Partner: – Milyen érzései, gondolatai vannak a zacskónak?
Álmodó: – Erős vagyok, de azért nem annyira… Széthasadhatok. Átlátszó vagyok, nem tudok semmit sem elrejteni. Nem tetszik ami bennem van, csúnya és veszélyes. Fölül markol az a valami, ami visz engem. Rossz érzés, hogy olyasmit kell magamban hordanom, ami nincs ínyemre, de nem én döntöm el, mit tárolok, valaki más uralkodik felettem.
Partner: – Beszélgess most te a zacskóval!
Álmodó: – (Zacskó) Nem akarom ezt a halat tartani, ő sem akar bent lenni. Miért nem teszel szabaddá? (Ember) Nem tudlak, nem vagyok szabad. A körülmények áldozata vagyok. (Zacskó) Akkor ki irányítja a dolgokat? (Ember) Nem tudom, de nem én.
Partner: – Találj ki jó befejeződést az álomhoz!
Álmodó: – A hal fel sem fogja, de én meg akarom védeni őt és vízhez akarom juttatni. Nem hagyhatom meghalni. Lesétálok a tópartra és elengedem. A hal boldogan úszik el. Szabadnak, élőnek érzi magát. A zacskót már eldobhatom, nincs rá szükség. Már nem kell a védelem, sem a tartás, szabad vagyok, nem kell tárolnom az életerőt ami bennem volt, amit a hal jelképezett, szabadon engedhetem magam.

E gyakorlattal az álmodó világosabban látta álma üzenetét. Rájött, hogy sokáig a közöny álarca mögé bújt, amit a zacskó jelképezett, de alapvető életereje, élni vágyása és érzelmei, minden múltban átélt sérelem és kín ellenére működni akarnak és tudnak.    (Forrás – Jill Morris: Álomfejtés)

forrás:astronet.hu

loading...