Kezdőlap AKTUÁLIS Durvul a rabszolgatörvény: ha ez így átmegy, már pluszpénz sem járhat a...

Durvul a rabszolgatörvény: ha ez így átmegy, már pluszpénz sem járhat a túlórákért!

Nemhogy puhult volna a túlórákra vonatkozó tervezett szabályozás, akár a plusz munkaórákért járó pluszpénzeket is bukhatják a munkavállalók!

 

Röviden arról a látszólagos, ám a bérmegállapítás szempontjából mégis rendkívül fontos apróságról van szó, mely szerint ha a munkavállaló hozzájárul a a munkaidő-beosztás módosításához, az így végzett munka már nem számít rendkívüli munkavégzésnek, hanem rendes munkaidőnek – írja a portfolio.hu. Ez pedig azt jelenti: a dolgozók bukják az erre az időre megállapítható bérpótlékot, vagyis erre az időre is csak a rendes órabér jár.

Korábban az verte ki a biztosítékot, hogy a kormány javaslata 400 órára emelné a munkavállalókkal végeztethető túlmunkát. Ezt a túlóra-mennyiséget a szakszervezetek nem kívánják elfogadni még akkor sem, ha annak alakalmazásához elvileg a munkavállalók belegyezése is szükséges lenne. A kabinettel folytatott tárgyalások bár ígéretesen indultak, végül kudarccal zárultak: marad a parlament előtt az eredetileg is javasolt 400 órás keret. A szakszervezetek korábban azt közölték: tüntetést szervezni is hajlandók az ügy miatt.

A kormány a fentiekhez annyit fűzött hozzá: a Munka törvénykönyve tervezett módosításának az a célja, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormány ennek érdekében két pontban tartja szükségesnek a jelenlegi szabályozás módosítását.

Az egyik módosítás arra terjedne ki, hogy a munkavállaló a megfelelő garanciák keretei között további munkavégzésre kapjon lehetőséget, ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez a kormány javaslata szerint mindig a dolgozó beleegyezése szükséges.

A másik módosítás szerint a túlórák havi kifizetése mellett – kollektív szerződés rendelkezése alapján – a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői erről szerződésben megállapodnak.

(portfolio.hu-MTI)

loading...