Kezdőlap AKTUÁLIS Drámai fejlemények: újabb hírek érkeztek a szétválasztott sziámi ikerpár vírusos lázzal küzdő...

Drámai fejlemények: újabb hírek érkeztek a szétválasztott sziámi ikerpár vírusos lázzal küzdő tagjáról

Rabeyát édesanyja már karjába is veheti / Fotó: Cselekvés Alapítvány

A műtétet és a magyar orvosok részvételét lehetővé tevő Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány számolt be a fejleményekről.

A 33 órás maratoni végső szétválasztó műtét után 19 nappal az eddig altatásban lévő Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét. Ikertestvérét, Rabeyát – aki két hete tért magához, s azóta egész mondatokban beszél és szájon át eszik – édesanyjuk már ölbe is veheti. A speciális vírusos láz után – amelyen mindkét gyermek átesett, és Rukaya állapotát néhány nappal ezelőtt kritikussá tette – immáron mindkettejük állapota stabil.


Rukaya (jobbra) végre kinyitotta a szemét / Fotó: Cselekvésért Alapítvány

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány  vezető orvosai – Dr. Pataki Gergely, az “Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat fő koordinátora, a végső szétválasztást vezető Dr. Csókay András, és az aneszteziológiai team vezetője, Dr. Csapody Marcell – augusztus 18-án érkeztek vissza Bangladesből, s még aznap sajtótájékoztatót tartottak a másfél éve tartó “Operation Freedom” eddigi mérföldköveiről, valamint az ikrek jelenlegi állapotáról a Szent János Kórházban. Rabeya és Rukaya állapotáról előreláthatólag 3-6 hét múlva lehet hosszú távú következtetéseket levonni.


Dr. Pataki Gergelynek (balról), dr. Hudák István érsebésznek, dr. Csókay Andrásnak és dr. Csapody Marcellnak köszönhetően az ikerpár teljes életet élhet / Fotó: Pozsonyi Zita

Mint írják, az alapítvány továbbra is rendkívül hálás a műtétsorozatot lehetővé tévő anyagi és lelki támogatásért: ahogy fogalmaznak, munkájuk a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik.

loading...