Kezdőlap AKTUÁLIS Döntött a kormány, erre számítsunk ezután – Íme a járvánnyal kapcsolatos legújabb...

Döntött a kormány, erre számítsunk ezután – Íme a járvánnyal kapcsolatos legújabb intézkedések

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a friss kormánydöntésekről számol be a mai kormányinfón. A fő téma a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedések. A múlt heti online tájékoztatótón bejelentették, hogy most szombatig fenntartja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, minden héten újra felülvizsgálják, hogy szükséges-e.

 

A legfontosabb ami elhangzott:

Május 3-án a jelenlegi korlátozásokon, szabályokon nem változtatnak, azonban a kormány a jövőhéten dönteni fog arról, hogy május 4-étől az egészségvédelmi intézkedések betartása mellett, hogyan lehet lassanként a gazdaságot újraindítani.

Május 3-án éjfélig maradnak fenn a kijárási korlátozások, a továbbiakról a jövőhéten dönt a kormány, de a hosszú hétvégére feltehetően a korábbi hétvégékhez hasonló jogokat kapnak az önkormányzatok.

Gulyás Gergely:

A kihirdetett veszélyhelyzet mai, 43. napján azt lehet mondani, a kormány időben felismerte a veszélyt és megfelelő intézkedéseket hozott azzal a céllal, hogy időt nyerjünk az egészségügy felkészítésére.

A vírusra egyelőre nincs vakcina, de május 3-ig az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére. A szükséges eszközöket sikerült beszerezni, gyógyszereket, lélegeztetőgépeket is, ezek tesztelése folyamatosan zajlik.

Az országgyűlés folyamatosan ülésezik, ezért a kormány feletti kontroll nem csökkent.

A járvány kezdetén készített modellszámítások alapján a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, ez a felelősségteljes hozzáállás, ezért szabadítottak fel ágyakat a kórházban, és szereznek be folyamatosan lélegeztetőgépeket, amiből 8000-re lesz szükség, de még nincs annyi.Ma Palkovics miniszter ismertetni fogja a rendelkezésre álló modellszámításokat. A legkorábbi lehetőség a tetőzésre május 3., de nehéz megmondani, pontosan mi fog történni, folyamatosan figyelik a többi európai országban zajló eseményeket is.

A kormány döntéseket hozott:

A honvédség fertőtleníteni fogja az idősotthonokat, az intézményvezetőkkel egyeztetve.

Enyhítés május 3-ig biztos nem lesz, nem időszerű a diákok visszaengedése a kórházakba. Azonban a felkészültség lehetővé teszi, hogy a gazdaság visszaállítása elkezdődhessen.

Május 3-a után a védekezések új szakasza kezdődik, olyan új szabályokkal, ahol a védendő korosztályt továbbra is védeni lehet, de a gazdaság fokozatosan újraindulhat. A változtatásokról a jövőhéten dönt a kormány, akkor derül ki, mi lesz május 3-a után.

A kormány döntött arról, hogy most segíteni kell azokat, akik otthon vannak és gyermekgondozásban vesznek részt. Nekik az első nyelvvizsgájukhoz és KRESZ tanfolyam vizsgadíjához, és első emelt szintű érettségijéhez hozzájárulnak -a gyesen, gyeden lévők esetében.A gödi eseményekről azt mondta Gulyás Gergely, hogy a Samsung gyár fejlesztéséről van szó, 4-500 milliárdos fejlesztés, az elrendelt intézkedésekkel tudnak tömegesen új munkahelyeket teremteni. Gödön az ellenzéki polgármester, alpolgármester vádolja egymás mindenféle ügyekkel. A Samsung gyár ellen érvelt a polgármester a kampányában is, de már most 1600 ember dolgozik a Samsung gyárban és még 2700 új munkahelyeket teremtenek. Nem elvettek Gödtől, mert részesedni fog az iparűzési adóból, de igazságos gyakorlat, amit máshol is alkalmazni kell, hogy a megye is beleszólhasson ezekbe az ügyekbe, hogy a területen más fejlesztések is megvalósulhassanak. Ezt érdemes törvénybe is foglalni Gulyás szerint, hogy az adóbevételekből más, kevésbé szerencsés települések is részesüljenek a környéken.

A munkát keresők számáról: Sokan veszítették el a munkahelyüket, március 11-e óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, az üres álláshelyek száma a 70-80ezres számról alig több mint 40ezerre csökkent. Ezért fontos, hogy a gazdaság újraindításával kapcsolatos döntések május 4-től érvénybe léphessenek, és erről a kormány a jövőhéten fog dönteni.

Kérdésekre adott válaszok

  • Amikor a lisszaboni szerződést Magyarország elfogadta, azért fogadtuk el, mert voltak olyan pontjai, melyek a polgárok beleszólását biztosították az uniós döntéshozatalba. A regionális kisebbségek védelmét szolgáló kezdeményezés online is aláírható, sajnos a közvetlen aláírásra nincs mód, május 7.-ig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a regionális kisebbségekkel.
  • Minden béremelésnél arra törekszenek, hogy ezek megvalósulhassanak – mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a járvány előtt beígért 10 százalékos pedagógus-béremelés megvalósul-e, hozzátéve, hogy ebben nem is terveznek változtatást, tehát megvalósul.
  • Kötelezettségszegési eljárások tekintetében Magyarország nem áll rosszul, kevés ilyen eljárás van az ország ellen.Érettségik: A korlátozó intézkedéseket március elején azért hozták meg, mert senkinek nem volt illúziója annak kapcsán, hogy a járvány terjedése nem szüntethető meg, csak lassítható. Azért volt szükség erre, hogy a rendkívüli terhelésre az egészségügy felkészülhessen. Most azt látjuk, hogy május 3-ára az egészségügyi rendszer a tömeges megbetegedésekre is készen fog állni arra, hogy mindenkiről tudjon gondoskodni. Ráadásul többféle modell és +jövendőmondás” van. Magyarországon viszonylag alacsony a fertőzöttek száma, és most minden lehetőség adott arra, hogy az érettségik elkezdődjenek május 4-én. De mivel ez nem presztizskérdés, a kormány felhatalmazást adott Maruzsa államtitkárnak, hogy minden érintettel egyeztessen, és a megismert információk tükrében Maruzsa államtitkár dönthet arról, hogy megtartsák az írásbeli érettségit, vagy esetleg el kell halasztani.

Ingázóknak számítanak az Ausztriában érettségiző magyar diákok, rájuk az ingázókra vonatkozó szabályok vonatkoznak.

Az érettségire, kezdődjék bármikor, a védekezéshez szükséges eszközök adottak lesznek.

  • Ha május 3-án tetőzik a járvány, mikor lehet vége, csobbanhatunk e idén a Balatonban? Válasz: a kormány mindig közölni fogja a javasolt viselkedési formákat, reménykedni mindig lehet.
  • Kötelező lesz a maszkviselés a képviselők, miniszterek, államtitkárok számára Budapesten az üzletekben, tömegközlekedésben a maszk viselése? Válasz: a szabály mindenkire vonatkozik, tehát igen.
  • A helyi, önkormányzati védekezésekben nem a hibákat keresi a kormány, ahol szükséges, segítenek és együttműködésre törekszenek.Az új rendelet szerint a cégek akkor is kérhetnek bizonyos dolgozókra bértámogatást, ha közben másokat elküldenek. Válasz: egyeztettek nagy munkaadókkal, és ők azt mondták, szívesen megőrzik akár az összes munkavállalót, de még a járványhelyzet elején kénytelenek voltak elbocsátani embereket, s ha emiatt nem vehetnek részt a támogatási rendszerben, még több embert kell elküldeniük. Ezért, a többi munkahely megőrzése miatt vehetnek részt mostantól ők is a rendszerben.

Milyen minőségűek a beérkezett védőeszközök? Válasz: az eszközök jók, de a lélegeztetőgépeket alaposan ellenőrizni kell, ez tovább tart. Ha valami rossz, Magyarország érvényesíteni fogja jogait az eladóval szemben.

A fertőzöttek körülbelül 10 százaléka egészségügyi dolgozó

A maszkoknak 2 százalékát küldték el határontúli magyaroknak, illetve 100ezret Macedóniába, itthon 10 milliós nagyságrendben áll rendelkezésre maszk.A kormány május 3-a utánra esedékes döntéseit a jövő szerdai kormányülést követően fogják nyilvánosságra hozni. a kormány még nem érzi, hogy lazításoknak helye van, de az ütemezésről dönteni fognak, először a gazdaság, majd a mindennapi élet normalizálására.

Az állam által átvállalt bértámogatások új verziója most jelent meg, lesz-e még változás? Válasz: a kormány most több mint 100 ezer forintot vállal át, az egeztetések folyamatosak, ha kell, lehet változtatni, de a mostani verzió segít a munkahelyek megőrzésében.

Gazdaságvédelem: Egyelőre nem születtek döntések a gazdaságvédelmi akcióterv harmadik üteméről.

Infláció, nyugdíjak: Az inflációs várakozások egyelőre nem változtak, mert bár vannak termékek, amiknek nőtt az ára, az üzemanyagoké csökkent, ezért még nem változtattak az inflációs várakozásokon. A nyugdíjasok 13. havi nyugdíját pedig visszavezetik a következő években.Megnövekedett a családon belüli erőszakok száma, mit tehet a kormány? Válasz: az ügyben zéró tolerancia van. Fontos, hogy az áldozatsegítő központok és krízis-telefonszámok folyamatosan üzemelnek és a kijárási korlátozás sem vonatkozik azokra, akik ilyen helyzetben segítségért mennének. Folyamatosan vizsgálják a védett házak kapacitását, a családjogi munkacsoport pedig dolgozik a jelzőrendszerek, és a gyámhivatali eljárások javításán.

Meddig tart a “plató”, lesz-e második hullám? Válasz: amíg vakcina nincs a vírus ellen, addig valamilyen formában együtt kell vele élni. A járványnak ősszel lehet egy második fázisa, erre, egy esetleges második hullámra kell felkészülni. amíg nincs vakcina, addig a 60-70 százalékos társadalmi átfertőződöttségnél alakul ki nyájimmunitás, de ezt el akarják kerülni, hogy kevesebb beteg legen.

Május 1-jén lezárják a parkokat? Válasz: a kormány erről dönteni fog a jövőhéten, vélhetően az önkormányzatok a korábbi hétvégékhez hasonló jogokat kapnak, a korlátozások május 3-án éjfélig megmaradnak.

Hibás uniós járványügyi előrejelzések: Az jelentős európai pénzeket felemésztő, európai járványügyi központot a koronavírussal kapcsolatos káros, a vírus terjedésének alacsony valószínűségére vonatkozó kijelentései miatt fel kellene oszlatni – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre.Számolnak-e azzal, hogy a bevételi források elapadása miatt az önkormányzatok eladósodnak? Válasz: Az önkormányzatoktól elvont bevételek mértéke lényegesen kevesebb, mint az államtól kieső bevételek mértéke. Az, hogy az önkormányzatok hozzájárulnak a járványügyi védekezéshez, nem aránytalan dolog. Persze, senki nem örül, hogy el kell vonni a költségvetéséből, de ahhoz képest, amekkora kárt okoz a járvány a magyar államnak, ez a hozzájárulás nem tekinthető aránytalannak.

Magyarország átvesz-e más országból betegeket? Válasz: egyelőre nem, csak akkor, ha olyan helyzetben leszünk, hogy a magyar betegek életét nem veszélyezteti. Ha lesz eszközünk, segítünk.

Miért nem vontak el pénzt a Honvédelmi Minisztériumtól? Válasz: a Belügyminisztérium rendészeti részétől sem vontak el, ugyanez a helyzet a honvédséggel is. A NATO-vállalások miatt is van ennek jelentőség, de nem ez a döntő érv, hanem az, hogy azoknál, akikre a védekezésben szükség van, a forrásokat megtartsák vagy növeljék.

Mi indokolta a 65 év feletti orvosok visszaengedését a betegellátásba? Válasz: Ez önkéntes lehetőség, nem kötelező. Vannak olyanok, akik az emberi élet védelmére tett esküjüknek veszélyeztetetten is örömmel eleget tesznek.

Nemcsak a szocialista kormányok idején csökkentek a kórházi ágyszámok, hanem 2010-2018 között, az Orbán-kormány idején is több mint 3000-rel csökkent a kórházi ágyak száma. Azóta miért és mennyivel csökketek az ágyszámok? Válasz: a szocialista kormányoknak sok bűne van, de a kórházi ágyak számának csökkentése nem politikai kérdés, hanem orvosszakmai. A számokat az igényeknek kell meghatározniuk. Sokszor látni, hogy a kórházak finanszírozása az ott töltött éjszakáktól függ, sokszor rehabilitációs célra használják ezeket az ágyakat. Van, ahol 50-60 százalékos kihasználtság van, ott jobb lenne, ha újabb és jobb ágyak, gépek lennének a felesleges ágyak helyett.

Az egészségügy finanszírozását át kell gondolni, mert most annál több pénzt kap egy kórház, minél több időt töltenek ott a betegek.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójának fontos bejelentései:

Forrás:blikk.hu

loading...