Kezdőlap AKTUÁLIS Döbbenetes számok! Ennyit költenek a magyarok a karácsonyra!

Döbbenetes számok! Ennyit költenek a magyarok a karácsonyra!

Egy 2017-es felmérés alapján kiderült, hogy mennyit költenek a magyarok karácsonykor. A Budapest Bank által végzett felmérés eredményei kissé meglepőek, de hogy mekkora pazarlás lesz ebben az évben, arra egyelőre csak tippelni lehet!

A megkérdezettek 93%-a vallotta, hogy a karácsony nem feltétlenül az ajándékozásról szól, az viszont már más kérdés, hogy mennyire tudunk legyinteni erre a mindent elragadó ősi “ösztönre”.

Ugyanis karácsonykor mindenki vásárol, még az is, aki igen szerény anyagi körülmények között él. Igen, sajnos van olyan is, hogy megveszi a gyereknek a méregdrága telefont, csak mert az a divat, és januárban kölcsön kell kérjen, hogy kenyeret tudjon vásárolni.

Minden ötödik ember szerint az ajándékvásárlás nagyon stresszes, amiért 6%-uk a zsúfolt üzleteket okolják, sokan (23%) pedig nem szeretnek vásárolni. A nők átlagosan 8 személyt, a férfiak pedig csak 5-6 személyt ajándékoznak meg. A legtöbben meglepetésként vásárolnak, nagyon kevesen kérdezik meg szeretteiket, hogy valójában mit is szeretnének kapni.

A megkérdezettek 63 %-a webáruházakban, bevásárlóközpontokban, és plázákban, szerzi be az ajándékokat, és alig 18%-uk vásárol kézműves vásárban, helyi alkotóktól. Tízből nyolc ember vásárolt már online áruházban, négy pedig rendszeres vásárló interneten.

A felmérésből az is kiderült, hogy a legnépszerűbb ajándékok listáján a könyv, a ruhanemű, az illatszer, és a gyerek számára természetesen a játékok találhatóak. A gyerekek gyakran kapnak pénzt, a barátok, ismerősök pedig édességet.

“A magyarok 2017-ben átlagosan 52.590 forintot szánnak karácsonyi ajándékokra. Ez szinte teljesen megegyezik a tavalyi „ünnepi keretösszeggel″ (52.672 forint). Egy személynek átlagosan 9.525 forintot szánunk. Tízből négyen már az ünnepek előtt félretesznek a karácsonyi vásárlásra, hárman az aktuális fizetésükből, egy kicsit kevesebben pedig (29%) általános tartalékaikból finanszírozzák az ajándékokat.

A neten vásárlók több mint fele (53%) még utánvéttel fizet, ám saját bevallásuk szerint leginkább megszokásból. Idén a korábbi 25 százalék helyett már a válaszadók 33 százaléka adja meg bankkártya adatait az interneten azért, mert az adott webáruház megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik, ami azt is mutathatja, hogy egyre tudatosabbak a fogyasztók. Érdekesség továbbá, hogy a válaszadók kétharmada karácsonyra csak hazai webáruházból vásárol, külföldiből nem”-derül ki a felmérésből.

A megkérdezettek közül tízből hatan készültek karácsonyfát vásárolni, az emberek 55%-a választja az igazi karácsonyfát, míg 6%-uk inkább a műfenyő mellett dönt.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

loading...