Kezdőlap AKTUÁLIS Döbbenet! Ilyen hatással vannak a szívre az energiaitalok

Döbbenet! Ilyen hatással vannak a szívre az energiaitalok

Manapság rengeteg energiaitalnak nevezett valami kínálja magát az áruházak polcain, van nagyon-nagyon olcsó is, amely már önmagában gyanút kelt, hogy mi lehet a tartalma. Ezen üdítőitalok tele vannak koffeinnel, amely akár a szívverés módját is megváltoztathatja.

 

Legalábbis erre jöttek rá német szakemberek. A Bonn-i Egyetem kutatói vizsgálatot végeztek, 17 ember esetében kísérték figyelemmel, hogy mi történik a szervezetben az energiaital elfogyasztását követő egy óra után – adta hírül a BBC.

Az energiaitalok azért lehetnek károsak, mert háromszor több koffeint tartalmaznak, mint a hagyományosnak számító italok, azaz a kávé, vagy a kóla. Az már biztos, hogy a szívműködésre hatással vannak ezek a serkentő italok. Ilyenkor a szív összehúzódásai erőteljesebbek, de előfordulhat a szapora szívverés is, a remegés, és a vérnyomás megemelkedése is megtörténhet.

A szakemberek azt javasolják, hogy gyerekek ne fogyasszanak ilyen üdítőket, noha már az egyre fiatalabbak körében örvend nagy népszerűségnek. A tesztalanyoknak olyan italokat adtak, amelyek 100 milliliterenként 32 milligramm koffeint, továbbá 400 milligramm taurint tartalmazott.

A taurint amúgy teljesítményfokozóként tartják számon, ilyenkor a bal szívkamrából erőteljesebben megy tovább a vér, de azt még most sem sikerült kideríteni, hogy ez miként hat a mindennapi tevékenységre.

Zacher Gábor toxikológus szerint az energiaital-fogyasztás akkor válhat veszélyesség, ha más tudatmódosító szerekkel keverik az emberek. Más kutatások szerint a magas cukortartalma és savas kémhatása miatt az energiaital akár már ötnapos fogyasztás után súlyos károkat okozhat a fogzománcban.

Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából:

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tablettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található. A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

forrás:http:xn--fogykra-o0a8d.info

loading...