Kezdőlap EGÉSZSÉG Csodálatos ősi gyógymód: ezért önts keserű sót a fürdővizedhez!

Csodálatos ősi gyógymód: ezért önts keserű sót a fürdővizedhez!

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a téli, hideg időben mennyei érzés ellazulni otthon egy forró vízzel teli kádban.

 

 

 

 

 

 

Az érzést persze tovább fokozhatjuk. Például, ha fürdőzés közben magnéziummal kényeztetjük a szervezetünket.

A legtöbben tudjuk, miért fontos a vas és a kálcium a szervezetnek, a magnéziumról viszont még mindig keveset hallunk. Pedig ha azt mondjuk, hogy részt vesz az izomellenőrzésben, az energiatermelésben és a méregtelenítésben, akkor még csak a töredékét mondtuk el mindazon testi funkcióknak, amiben nagy szerepe van. Sajnos a legtöbb ember magnéziumhiányos – és nem is tud róla.

A legtermészetesebb magnéziumpótlást a táplálkozással érhetjük el: legalábbis ötven vagy száz évvel ezelőtt biztosan így is volt. Azóta azonban annyira lecsökkent az ételek vitamin- és ásványi anyag szintje, hogy akkor is magnéziumhiányosak lehetünk, ha változatosan és egészségesen táplálkozunk – ennek ellenére nem árt próbálkozni a zöld leveles növényekkel, a hüvelyesekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, az olajos magvakkal, a kagylóval, a banánnal, a mazsolával. A tablettáknál azonban már érdemes odafigyelni: a piacon kapható termékek háromnegyede magnézium-oxidot tartalmaz, melynek csupán négy százaléka szívódik fel. Át kell hát böngésznünk az apróbetűs részt, mely alapján kiválaszthatjuk a magnézium-citrát tartalmú készítményeket: ott már ötven százalékos a felszívódási arány – de így is 12 óra kell, mire érezteti is hatását. Mindazonáltal a magnézium bevitele szájon át sosem lesz a leghatásosabb az emésztőrendszerünk miatt, így érdemes kipróbálni a bőrön át hatékonyan felszívódó, transzdermális kezeléshez alkalmas magnézium-klorid tartalmú krémeket, fürdősókat – a magnézium így pont oda jut megfelelő mennyiségben, ahol leginkább szükségünk van rá.

A bölcs nagymamák annak idején legalább havonta egyszer a családtagok elé tettek egy lavórt keserűsós (Epsom só) vízzel és ebben a vízben kellett a lábat áztatni legalább fél órán keresztül. Tudták, hogy ezzel a módszerrel igen nagy magnézium-löketet adhatunk a szervezetnek.

Magnézium-fronton azóta tovább romlott a helyzet. A magnézium szintje a felére esett vissza a múlt századi mezőgazdasági technológiák változása miatt. Az ipari gazdálkodás elterjedésének következménye, hogy kimerült a talaj magnéziumtartalma, ráadásul a modern étrend a zsír-, cukor-, só-és a fehérje felgyorsítják a magnézum kiürülését a szervezetünkből.

bölcs nagymamák annak idején legalább havonta egyszer a családtagok elé tettek egy lavórt keserűsós (Epsom só) vízzel és ebben a vízben kellett a lábat áztatni legalább fél órán keresztül. Tudták, hogy ezzel a módszerrel igen nagy magnézium-löketet adhatunk a szervezetnek.

Magnézium-fronton azóta tovább romlott  a helyzet. A magnézium szintje a felére esett vissza a múlt századi mezőgazdasági technológiák változása miatt. Az ipari gazdálkodás elterjedésének következménye, hogy kimerült a talaj magnéziumtartalma, ráadásul a  modern étrend a zsír-, cukor-, só-és a fehérje felgyorsítják a magnézum kiürülését a szervezetünkből.

A megoldás a keserűsó, tudományos nevén hidratált magnézium-szulfát, ami a gyomorban nehezen szívódik fel, de tanulmányok kimutatták, hogy pezsgőfürdőben használva kiválóan hasznosul.

Miért ne próbálnánk ki?

Kiváltképpp akkor, ha tudjuk, hogy a magnézium

– jótékony a szív és vérkeringésre, csökkenti a szabálytalan szívverést, megakadályozza az artériák megkeményedését, csökkenti a vérrögök képződését;
– javítja a szervezet inzulintermelését;
– segíti a méreganyagok, nehézfémek kiürülését a szervezetből;
– stresszoldó;
– csökkenti az izomfájdalamkat, görcsöket;
– hatékonyan hozzájárul a tápanyagok felszívódásához;
– megelőzi és enyhíti a migrénes fejfájást.

só a fürdőhöz

A jó hír, hogy mindehhez sokszor elég otthoni fürdő-szentélyedbe elvonulni és heti 1-2 alkalommal sófürdőt venni. Alkalmanként 15-20 perc és meglátjátok, mintha kicseréltek volna!

Igazi frissítő spa-élmény lehet:

1 csésze tengeri só
2 csésze Epsom só
2 evőkanál szódabikarbóna
10 csepp rozmaring illóolaj (100% természetes)
10 csepp fenyő illóolaj (100% természetes)

Ha romantikus illatra és élményre vágysz, akkor próbáld ki ezt is:
10 csepp levendulaolajjal
10 csepp geránium illóolajjal
2 bögre rózsaszirommal (lehet szárított is)

loading...