Kezdőlap AKTUÁLIS Brutális erővel csapott le a vihar Pest megyében és Zalába: jégesővel, áradással...

Brutális erővel csapott le a vihar Pest megyében és Zalába: jégesővel, áradással érkezett

Továbbra is meleg lesz, de változékonyabb időre számíthatunk a következő időszakban Magyarországra. Az első viharok le is csaptak, mégpedig a vártnál is hevesebben.

Zala megyében pénteken dél körül több helyen is komoly zivatarok okoztak felfordulást. Lentiben elárasztott utcákkal, Becsehelyen durva jégesővel érkezett a változás:

Pest megyében is lecsapott a vihar:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország teljes területére a várható zivatarok miatt, de ami az egészet még kellemetlenebbé teszi, hogy több megyében a hőség miatt is riasztás van érvényben, mégpedig másodfokú. A kettő kombója meleg, párás, kellemetlen időt eredményezhet.

Az OMSZ tájékoztatása szerint péntek délig főként a Dunántúl déli, délnyugati felében a déli óráktól késő estig pedig szórványosan (nagyobb eséllyel és számban az ország északkeleti felén) alakulnak ki zivatarok. Az éjszaka második felében átmenetileg csökkenhet a zivatarhajlam. Szombaton több helyen várható zivatar, nagyobb valószínűséggel a nap második felében.

A zivatarokat erős vagy viharos széllökés (50-80, néhol > 80 km/h), jégeső (jégátmérő néhol akár > 2 cm) kísérheti. Felhőszakadás (ált. 30-60 mm) is valószínű, néhol 60 mm-t meghaladó csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt.

Hőség:

Pénteken a napi középhőmérséklet az északkeleti és délnyugati megyék kivételével 25 fok felett, a Dunántúl északi felén 27 fok körül alakul. Szombaton főként délnyugaton lehet 25 fok körüli középérték – írja a met.hu.

Szombat:

Szombatra már a várható felhőszakadások miatt adtak ki másodfokú riasztást, mégpedig Magyarország északi felére:

Szombaton az északi megyékben komoly felhőszakadásokra kell számítani / Forrás: met.hu
loading...