Kezdőlap AKTUÁLIS Brutális csillaghullás jön EKKOR, és tuti nem maradunk le! Jöhetnek a kívánságok…

Brutális csillaghullás jön EKKOR, és tuti nem maradunk le! Jöhetnek a kívánságok…

MEGOSZTÁS

Itt az ok, hogy miért láthatjuk majd jól!

Lőrinc napja környékén a leglátványosabb csillaghullást a Perseidák nevű meteorraj okozza. Már július végétől észlelhettünk néhányat belőlük, de a csúcspont augusztus 11-13-ig tart. Ebben az időszakban zavaró, erős holdfény nem várható, mert éppen újhold lesz. Ezen a három éjszakán óránként ötvennél is több hullócsillagot is megfigyelhetünk.

A nagyvárosokban is lehet majd látni, de a kicsi fényszennyezettségű területeken, a lámpafényektől távol a legszebb a csillaghullás. A meteorológiai előrejelzések szerint tiszta lesz az égbolt ebben az időszakban, így nagy eséllyel erről a csodáról nem maradunk le, mint nemrég a holdfogyatkozásról.

Honnan látni a legjobban?

A nagyvárosokban olyan erős a fényszennyezés, hogy legfeljebb a legfényesebb meteorokat pillanthatjuk meg némi szerencsével. Érdemes mindenképpen a lakott területektől távoli helyeket keresni. Az egyik legjobb választás a Zselic, melynek szíve nem véletlenül kapott Csillagoségbolt-park minősítést. A Zselici Csillagpark csillagvizsgálójának környezetében olyan alacsony a fényszennyezés, hogy még a távoli települések fénye is csak halvány derengés a horizonton.

loading...